ACTUEEL

HAP wil entreepunt zijn in acute zorg

Vanuit het oogpunt van doelmatigheid zouden huisartsenposten standaard het entreepunt moeten zijn voor acute zorg. Dat bepleit voorzitter Martin Bontje van de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN) in een interview met Skipr.

“Je moet de goede zorg op de goede plek op het goede moment door de juiste mensen laten leveren”, stelt Bontje. “Dat doen we nu niet, want veel acute zorg die daar eigenlijk te licht voor is gaat naar het ziekenhuis. Daardoor wordt die zorg kostbaar. Wij als huisartsenposten willen het zo regelen dat die zorg naar de huisarts gaat, overdag, ‘s avonds en in het weekend.”

Omzet

“Als je het zo regelt dat iedereen die iets acuuts heeft bij de huisartsenpost terecht komt door een huisarts geholpen wordt en eventueel wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis als het echt iets ernstigs is, dan maken we de zorg in Nederland een stuk goedkoper”, aldus Bontje. “Nu is het eigenlijk precies andersom. Ziekenhuizen hebben er belang bij dat mensen rechtstreeks binnen komen, want dan kunnen ze omzet maken.”

Parkeerplaats

Volgens Bontje sluit het pleidooi van de VHN naadloos aan bij de plannen om het aantal spoedeisende hulpposten in Nederland te beperken. “Als er minder seh’s zijn, kunnen die kleine acute dingen die er toch zijn door de huisartsenposten worden opgevangen”, zegt Bontje. Voorwaarde is wel dat de huisartsenposten ook fysiek een volwaardige plek binnen de acute zorgketen krijgen. Bontje: “Nu zitten huisartsenposten soms nog te ver weg bij ziekenhuizen of weggestopt op de parkeerplaats in een portocabine.”

VHN is één van de partijen die betrokken is bij Het Grote Zorgdebat. Naast VHN zijn dit: ActiZ, SGF, GGD Nederland, GGZ Nederland,LHV, NFU,NPCF, NVZ, CG-Raad, VGN, V&VN, BTN, Platform VG, KNGF, KNMO, Verenso, KNOV, LHV, Orde van Medisch Specialisten, LAD, KNMG, NVTZ, en ZN.

Skipr is mediapartner van Het Grote Zorgdebat. In aanloop naar het debat publiceert Skipr interviews met vertegenwoordigers van de organiserende partijen. Deze en andere artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen zijn terug te vinden in het dossier over de verkiezingen en op Skipr webtv. Het debat vindt 29 augustus van 16.00 uur tot 18.00 uur plaats. Het Grote Zorgdebat is live te volgen via Skipr.

8 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing, huisarts

27 augustus 2012

En dan? Als men niet in staat is om een eignen risico voor spoed in rekening te brengen zal ook dat niets worden met beheersing zorgkosten.
Groot deel huisartsen is voor een eigen risico bij "spoed", dat heeft onderzoek wel uitgewezen. De LHV trok zijn neus op voor die resultaten.

de Vries

27 augustus 2012

Al jaren was dit in Dokkum zo geregeld en gingen mensen naar de HAP, hier AZP genoemd: Acute Zorg Post. Deze functioneerde als poortwachter voor het ziekenhuis, maar met een hele goede samenwerking met de daar aanwezige specialisten, zelfs met het ziekenhuis onder één dak! Maar nu wordt het ziekenhuis gesloten, de acute zorg, geboortezorg, kindergeneeskunde en cardiologie gaan dicht, en de huisartsen komen zo op een grote afstand van het (volgende) ziekenhuis. Goedkope zorg in Nederland wordt niet beloond, maar afgestraft. Er kwam te weinig geld binnen in het laatje van de Sionsberg.

ANH Jansen

28 augustus 2012

http://www.theatlantic.com/health/archive/2012/08/a-mayo-model-the-collaborative-future-of-medicine/261504/

Zo gaat dat in de USA. Daar kan M Bontje nog eens een voorbeeld aannemen.

Anoniem

28 augustus 2012

ben 2 maal op verschillende plaatsen betrokken geweest bij integratie HAP en SEH, waarbij de HAP de voorpost zou worden. Alleen jammer dat het in beide gevallen afgeblazen is door de huisartsen.
Ze zijn bereid, echter op voorwaarde dat ze meer gaan verdienen.
Jammer en een achterhoede gevecht. Start nu gewoon, toon je meerwaarde aan en ga dan over evt. extra's praten.

Anoniem

28 augustus 2012

Meer verdienen? Dacht het niet.
Wel loon naar werken en niet achteraf gekort worden wegens ooverschrijding BKZ.

Gewoon starten en daarna praten? De kost gaat voor de baat uit heet dat en daarmee hebben de huisartsen de afgelopen 20 jaar leergeld betaald.
Boter bij de vis dus.

Breeman

28 augustus 2012

Walk inn clinics zouden deze functie prima kunnen vervullen. Kleinschalige posten, geleidt en bemand door Verpleegkundig Specialisten en verpleegkundigen, waar kleinschalige acute zorg geleverd wordt. Dat hoeft geen veel duurdere HAP te zijn, zijn 24 uur maximaal toegankelijk en er is verpleegkundige zorg naast medische zorg.
Walk inn centers, Urgent Care centers midden in de samenleving, in Engeland en de VS al bekend verschijnsel en aantoonbaar goedkoper en minimaal even goede zorg!

Felix

31 augustus 2012

Dit is al een oude wens . Blijkbaar tijd om hem nu weer wat op te poetsen.
Het gaat over patiënten die overdag de SEH binnen lopen, waarvan een gedeelte onterecht.
Om daar nu het hele systeem voor om te gooien is flauwekul. Dadelijk komen wij de praktijk niet meer uit, omdat de verzekeraars met de HAP's hebben geregeld dat deze de acute zorg gaan leveren , zowel op de HAP, als aan huis. Tenslotte staat die auto er toch en is het personeel er ook.
Dit past volstrekt niet in het plaatje van integrale zorg en zorg in de buurt.
De HAP hoeft niet nog meer zorg aan te trekken die ze toch niet beheersen kunnen. Beluister de geluiden van de huisartsen om een rem op de ANW zorg te creëeren via een eigen bijdrage wegens een overmaat aan zorg met een niet=spoedeisend karakter.
Zorg wordt steeds verder geanonimiseerd, nu dus ook overdag.

De geopperde suggestie is te doorzichtig en nadelig.
Misschien moet de financiering voor de SEH tegen het licht gehouden worden.

Maar ik snap dat Martin Bontje staat te trappelen om als contractpartner aangetrokken te worden voor de acute zorg overdag , als er SEH's gaan sluiten.
Op den duur krijgen we dan weer een HAP plus en super plus, afhankelijk van de mogelijkheden .Zoals bijv.wel of geen nazorg voor specialistische verrichtingen, eerste opvang bij insturen, eenvoudige chirurgie.POK,, mogelijkheden voor afspraakspreekuur voor passanten en vervolgens eenieder die om wat voor reden dan ook niet naar zijn eigen huisarts gaat.
En wij als huisartsen moeten dan deze zorg gaan leveren voor dezelfde belachelijke vergoeding?? Nu al leveren we in de ANW uren verplaatse zorg van overdag, die we bij het duurder worden van de ANW voorziening, steeds meer zelf gaan betalen, terwijl we op praktijkniveau gekort worden ! En de HAP's en hun bestuurderen worden rijker en krijgen meer invloed en de huisartsen worden verder gekort , omdat ze geen acute zorgen meer hoeven te leveren. ( ze mogen het wel !)
Ik denk dat er nog eens heel goed nagedacht moet worden in overleg met de LHV of dit nu zo een goede oplossing is in het belang van de patiënt en de huisartsen.
Welke huisartsen gaan dit overigens verzorgen. Vaste waarnemers ? hoe verhoudt zich dat tot de eisen gesteld door het de RegistratieCommissie?

Ik zou de politiek , cq VWS niet te makkelijk een niet -doordachte oplossing aanbieden om snel wat SEH's te kunnen sluiten. Voor dat je het weet zit je er aan vast en zijn patiënten en huisartsen de sigaar .
Ik wil de LHV oproepen om dit soort dwaalwegen snel uit de wereld te helpen.

Winfried Felix, huisarts

Bruins

10 juni 2013

Die Walk-in Clinics bestaan al lang. In gewoon nederlands heten die Huisartsenpraktijk. Elke praktijk hoort in staat te zijn "echte" spoedgevallen op te vangen. Dit is allemaal al betaald; personeel en gebouw staan er al. Hoe veel goedkoper wil je het hebben?
Zonder verwijzing naar de SEH? Betalen buiten eigen risico. De verzekeraar moet achteraf maar bepalen of het een terechte actie van de betrokkene is geweest.

Top