ACTUEEL

MCH opent Medisch Psychiatrische Unit

Het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) opent donderdag een speciale afdeling voor patiënten met acute lichamelijke en ernstige psychiatrische klachten. Onder anderen voorzitter GGZ Nederland Marleen Barth en Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester zijn hierbij aanwezig.

Bundeling expertise

In deze Medisch Psychiatrische Unit (MPU) worden de patiënten behandeld door een medisch specialist, een psychiater en verpleegkundigen met expertise op het gebied van lichamelijke en psychiatrische ziekten. De MPU bundelt de zorg van een gewone verpleegafdeling in het ziekenhuis en de psychiatrische zorg, die anders gescheiden zijn. “Op onze afdeling Spoedeisende Hulp - landelijk een van de grootste – zien we regelmatig patiënten die zowel acuut lichamelijk als ernstig psychiatrisch ziek zijn. De MPU voorziet in de opvang erna als dat nodig is,” zegt bestuursvoorzitter van het MCH Willem Geerlings.

De vraag hiernaar neemt toe, maar de regio Haaglanden had nog geen MPU. Patiënten die hiervoor in aanmerking kwamen, werden verwezen naar de umc’s in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht totdat dit niet meer mogelijk was.

Opname MPU

Op de MPU werken verpleegkundigen die een specialisatie van zeven maanden hebben gehad op diverse verpleegafdelingen, en een psychiatrische bijscholing.Patiënten worden via de afdeling Spoedeisende Hulp, een verpleegafdeling of een psychiater van een ander (psychiatrisch) ziekenhuis aangemeld voor de MPU. De psychiater beoordeelt of de patiënt in aanmerking komt voor opname op de MPU. Tijdens de opname werken de psychiater en de medisch specialist nauw samen. Als tijdens de opname de lichamelijke ziekte afdoende behandeld is, gaat de patiënt naar een psychiatrische instelling in de regio. Is er geen psychiatrische reden meer voor opname, dan kan de patiënt overgeplaatst worden naar een verpleegafdeling. Het MCH is nog in overleg met de zorgverzekeraars over de financiering van deze zorg.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

31 augustus 2012

....werkt de psychiater samen met de OVERIGE medisch specialisten.....

Cohen

31 augustus 2012

Prachtig en nuttig initiatief van MCH om mogelijkheid te creeren dat psychiatrische en overige medisch specialistische behandeling gebundeld worden. Daar zullen veel patienten van kunnen profiteren.
Als het MCH dan ook nog gaat uitdragen dat de psychiater ook een medisch specialist is, dan is er al een wereld gewonnen.
De Jutters wil graag goed samenwerken met de overige ziekenhuizen in de regio, en poogt, net als de andere grote kinder- en jeugdpsychiatrische instellingen, helder uit te dragen dat deze vorm van zorg medisch specialistische zorg is. Daar past een initiatief om steeds intensiever met andere medisch specialisten heel goed in, en vandaar onze felicitaties aan het MCH, die dat in een MPU zo zichtbaar voor elkaar krijgt.

Top