ACTUEEL

Winter wil tijdigheid bij contractering 2013

Voorzitter raad van bestuur van de MC groep Loek Winter pleit ervoor dat de zorgverzekeraars bij de komende contractering van ziekenhuizen voor 2013 op tijd klaar zullen zijn. “Ik hoop dat we in 2013 meer professionaliteit aan de kant van de zorginkoop kunnen verwachten, maar vooral ook tijdigheid,” zo stelt Winter in een interview met Skipr.

Transformatiejaar

Winter ziet dat er afgelopen jaar veel fout is gegaan bij de onderhandelingen en dat ze uiteindelijk veel te lang hebben geduurd. Hij ziet dit dan ook als een transformatiejaar voor de zorgverzekeraars omdat ze nog moeten leren om zorginkoper te zijn, maar komend jaar moet dit veel beter. “We hadden afgesproken op landelijk niveau dat op 1 april 2012 alle zorgcontracten rond zouden zijn. Ik weet uit ervaring en van tal van collega's dat dat absoluut niet zo is en dat er nog over de laatste details van de zorgcontracten gesproken wordt.”

Begin augustus werd na rondvraag door Skipr bij de zorgverzekeraars duidelijk de verzekeraars komend jaar ook sneller overeenkomsten willen sluiten met de ziekenhuizen. Achmea mikt zelfs op 1 november van dit jaar. Voorwaarde is wel dat er helderheid is over de productprijzen en die is er blijkens het trage declareren nog allerminst.

Bevoorschotting

De meeste ziekenhuizen hebben met de verzekeraars als onderdeel van de contractonderhandelingen afspraken gemaakt over bevoorschotting. Verzekeraars verlenen voorschotten aan de ziekenhuizen zolang de contractering nog niet rond is, maar ook daar kleven nadelen aan. “Het verkrijgen van voorschotten is mager, moeizaam en op grond van onduidelijke criteria geweest het afgelopen jaar, dus er zijn veel zorgaanbieders die hun rekening courant behoorlijk uitgenut hebben.” Sommige Ziekenhuizen wachten als gevolg van de moeizame contractering volgens Winter nog steeds op hun geld.” 

Spoedwet

Winter heeft geruchten vernomen dat er een spoedwet gaat komen om partijen te verplichten om voor 1 januari 2013 te contracteren. “Daar zou ik zeker voor zijn.”

 
Bekijk meer interviews op Skipr webtv.


1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

18 september 2012

en nu zoekt hij ruzie met de zorgverzekeraars.......
Als het van hem afhangt doen we alles zoals hij wil

Top