ACTUEEL

Geen nieuwe klebsiellabesmettingen bij UMCG

Uit onderzoek onder patiënten van revalidatiecentrum Beatrixoord in Haren en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn geen nieuwe besmettingen met de klebsiellabacterie naar voren gekomen.

Een onschuldige variant van de multiresistente bacterie werd op 11 september tijdens een routinecontrole ontdekt. In totaal zijn zes mensen besmet.  Uit de screening van patiënten op de betrokken afdelingen zijn geen nieuwe besmettingen gebleken, meldt het UMCG.

Thuiskweek

Het UMCG houdt een slag om de arm. Omdat kweken geen 100 procent zekerheid geven, worden patiënten in het UMCG en Beatrixoord gedurende hun opname twee maal per week gekweekt. Voormalig patiënten van UMCG en Beatrixoord die gescreend worden, krijgen tweemaal een kweekset toegestuurd. Als in hun geval in beide kweektesten geen Klebsiella is aangetroffen, worden zij ‘schoon’ verklaard. Omdat niet alle voormalig patiënten op hetzelfde moment hun thuiskweek uitvoeren en insturen, zullen de uitkomsten van de kweken niet op hetzelfde moment bekend zijn. Het UMCG hoopt dat het overgrote deel van de resultaten van deze groep in de komende maand bekend zal zijn.

Contactisolatie

Patiënten die de Klebsiellabacterie bij zich dragen worden in contactisolatie verpleegd. Zij worden, net als patiënten die voorlopig als ‘mogelijk besmet’ zijn aangemerkt, niet in contact gebracht met nieuwe patiënten. Zowel de patiënten met de Klebsiellabacterie als zij die als ‘mogelijk besmet’ zijn aangemerkt, mogen gewoon bezoek ontvangen. Bezoek van patiënten met de bacterie wordt gevraagd bepaalde voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top