ACTUEEL

Kinder- en zorgboerderijen vaak infectiehaarden

Op kinder- en zorgboerderijen bestaat een relatief groot risico op overdracht van infectieziekten die van dier op mens overgaan. Ook hebben medewerkers vaak te weinig kennis van dit gevaar. Dit blijkt uit onderzoek van de GGD Amsterdam naar hygiëne- en infectiepreventie op kinder- en zorgboerderijen in de regio Amsterdam.

De GGD concludeert dan ook dat een aantal kinder- en zorgboerderijen in de regio Amsterdam een reëel gezondheidsrisico vormt voor bezoekers en medewerkers. In totaal onderzocht de GGD acht kinderboerderijen en acht zorgboerderijen op zaken als de schoonmaak van ruimten, de voorlichting aan bezoekers, de bouw en inrichting en de voedselveiligheid.

Geen eenduidigheid

Kinderboerderijen- en zorgboerderijen met een keurmerk scoren hoger op de belangrijkste onderwerpen met betrekking tot hygiëne en infectiepreventie. Een deel van het probleem ligt volgens de GGD bij het ontbreken van eenduidige informatie en dito wet- en regelgeving. Het onderzoek is verricht naar aanleiding van de Q-koorts uitbraak. Deze uitbraak deed de GGD beseffen dat er weinig bekend was over de hygiënestatus van kinder- en zorgboerderijen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top