ACTUEEL

'Instructies nodig bij inhalende ambulance'

'Instructies nodig bij inhalende ambulance'

Er moeten duidelijke regels komen voor automobilisten die politie-, brandweer- of ambulance-auto's met hoge snelheid tegenkomen. Dat vindt het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV).

Botsing ambulance

Zondag raakten vier mensen gewond toen een ambulance met grote snelheid tegen een personenauto botste. “In het theorieboek voor het rijbewijs staat alleen dat je ruimte moet geven. Maar hoe, dat is voor veel mensen onduidelijk”, aldus het NIFV. Naast een duidelijkere uitleg voor rijlesleerlingen pleit de organisatie voor een instructiecampagne voor huidige automobilisten. “De Landelijke Faciliteit Rampenbestrijding kijkt momenteel of zoiets in de loop van volgend jaar mogelijk zou zijn.”

Het NIFV wil weggebruikers bijvoorbeeld adviseren om alleen aan de kant te gaan als dat mogelijk is. "Als er geen ruimte is, volg dan gewoon je weg. Daar heeft de chauffeur van het voorrangsvoertuig begrip voor. Ga niet als een kat in het nauw rare sprongen maken." Dat kan immers juist aanrijdingen veroorzaken. 

Aanrijdingen

Er wordt niet bijgehouden hoe vaak politie, brandweer en ambulance in botsing komen met het overig verkeer. Volgens eigen onderzoek van het NIFV zou 60 procent van de politie-, brandweer- en ambulancechauffeurs wel eens te maken hebben gehad met een bijna-aanrijding of een aanrijding.

In sommige andere landen zijn de regels duidelijker. In Duitsland is een sirene bijvoorbeeld het teken voor automobilisten om zo mogelijk rechts te stoppen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top