ACTUEEL

Internationale vergelijking zorgresultaten dichterbij

In Cambridge (USA) is woensdag het International Consortium for Health Outcome Measurement (ICHOM) opgericht. De organisatie gaat internationale vergelijking van zorguitkomsten mogelijk maken.

ICHOM wil per ziektebeeld de wereldwijd bestaande kwaliteitsinformatie bij elkaar brengen. Op basis van die gegevens kan een gezamenlijke standaardset van uitkomstindicatoren worden ontwikkeld waarmee de zorg internationaal vergelijkbaar is. ICHOM heeft inmiddels de gegevens van 55 kwaliteitsregistraties bij elkaar gebracht in een internationale database van uitkomstindicatoren. Die database is ook voor het publiek te doorzoeken.

ICHOM

ICHOM is opgericht door Professor Michael E. Porter van het Institute for Strategy and Competitiveness van de Harvard Business School, het Zweedse Karolinska Instituut en The Boston Consulting Group (BCG).

Nederland

Volgens Jan Willen Kuenen van BCG Nederland, lopen we hier niet bepaald voorop in het meten van uitkomsten van geleverde zorg. Hij verwacht dat ICHOM de Nederlandse initiatieven op het vlak van uitkomstmeting zal versnellen.

Identificeren dure zorg

Stefan Larsson van BCG uit Zweden stelt dat registratie de mogelijkheid biedt om dure of zelfs onnodige behandelingen te identificeren. “We hebben gezien dat met de juiste informatie artsen niet alleen uitkomsten kunnen verbeteren, maar ook kosten kunnen laten dalen.


0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top