ACTUEEL

Vakbond vecht ontslag Rotterdamse thuiszorg aan

Abvakabo FNV spant een kort geding aan tegen de aanvraag tot collectief ontslag van zorgorganisatie Careyn. De ontslagaanvraag maakt deel uit van een reorganisatie waar Careyn zich naar eigen zeggen door de lage tarieven in de thuiszorg toe gedwongen ziet.

In het kader van de reorganisatie wil de thuiszorgorganisatie in de regio Nieuwe Waterweg Noord alle functies in de thuishulp A schrappen. De thuiszorgmedewerkers kunnen opnieuw aan de slag als ‘hulp in de huishouding’. Volgens de vakbond ‘een degradatie’, waarbij het salaris zakt van 12 euro naar 9 euro per uur.

Loondump

Abvakabo FNV wil op 15 november voor de rechter aantonen dat het werk helemaal niet verandert: ouderen en gehandicapten hebben dezelfde behoefte aan verzorging. Bovendien is het onmogelijk voor thuiszorgmedewerkers om een huis schoon te maken zonder naar de cliënt om te zien. Volgens de vakbond zijn de Careyn-medewerkers de dupe van “loondump in de thuiszorg”. Doordat de gemeenten “onmenselijk lage tarieven” vaststellen schrijven aanbieders als Careyn te laag in.

Actie

Naar het oordeel van Abvakabo FNV holt het nieuwe kabinet de thuiszorg nog verder uit. Om de “afbraak van de thuiszorg” een halt toe te roepen, houdt de vakbond op 27 november een landelijke actiebijeenkomst van thuiszorgmedewerkers in Utrecht.

 

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Bakema

16 november 2012

Dit lijkt inderdaad 'een truc' van de werkgever om het salaris te verlagen. Ik adviseer de met ontslag bedreigde medewerkers advies te laten inwinnen bij het Juridisch Loket

van empelen

16 november 2012

In plaats van klagen over het tarief is het beter om je af te vragen waarom we uberhaupt huishoudelijke hulp in Nederland als "zorgrecht" beschouwen. Nederland is veel te ver doorgeschoten met vergoedingen. Zoals iedereen ook altijd zijn eigen vervoermiddel (fiets, brommer, auto) en huisvesting (huur of koop) betaald heeft, is een rollatorvergoeding ook altijd discutabel geweest en zal het huisvestingsdeel van het verzorgingshuis ook verdwijnen.

WMO en AWBZ: de helft kan er nog wel uit.

Top