ACTUEEL

Problemen rond Ruwaard stapelen zich op

Problemen rond Ruwaard stapelen zich op

De problemen rond het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse lijken met de dag groter te worden. Bij het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam is vrijdag aangifte gedaan tegen het ziekenhuis en tegen een cardioloog en een internist die er werkzaam zijn.

Aangifte tegen cardioloog

De aangifte is afkomstig van nabestaanden van een overleden man van 72 jaar uit Spijkenisse. Het gaat om een beschuldiging van zware mishandeling, poging tot doodslag en het in hulpeloze toestand laten van een patiënt in 2009. De familie heeft de aangifte gedaan bij het Expertisecentrum Medische Zaken van het OM.

Fouten

Op de hartafdeling van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis zijn mogelijk mensen overleden door fouten van vier cardiologen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het ziekenhuis onder verscherpt toezicht gesteld en de afdeling cardiologie laten sluiten. De cardiologen zijn op non-actief gesteld.

Afzeggingen

Het Spijkenisser ziekenhuis krijgt de laatste dagen meer afzeggingen. “Zo'n 10 procent meer dan normaal”, schat een woordvoerster. Patiënten lijken uit te wijken naar ziekenhuizen in de omgeving. “We zien een toename van patiënten uit de regio”, meldde een woordvoerder van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Hoeveel precies kan hij nog niet zeggen. “Maar het is wel duidelijk dat het om meerdere specialismen gaat. Niet alleen cardiologiepatiënten.”

Meldpunt

Intussen blijven klachten binnenkomen bij het meldpunt van Hartpatiënten Nederland. Ook niet-hartpatiënten trekken aan de bel. “Het gaat bijvoorbeeld om mensen met kanker of mensen die behandeld zijn door dermatologen”, lichtte een woordvoerder van het meldpunt toe.

Volgens voorzitter Jan van Overveld van Hartpatiënten Nederland lijken er allang grote problemen te zijn in het ziekenhuis in Spijkenisse. “Er moeten al jaren klachten zijn geweest, zowel van patiënten als van verpleegkundigen en andere medewerkers. Waarom is daar niets mee gedaan?”

Minister Schippers

Het is goed dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft ingegrepen op de afdeling cardiologie van het Ruwaard, zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Ze noemde de situatie 'zorgelijk'. De inspectie was al langer op de hoogte van misstanden op de afdeling cardiologie, maar greep niet eerder in. Schippers wil op dit moment geen oordeel vellen over de IGZ.

De Orde van Medisch Specialisten noemde de situatie bij het Ruwaard “een betreurenswaardig incident”. Anderzijds blijft het totaalplaatje van de specialistische zorg goed, zo liet een woordvoerder van de Orde weten. “In Nederland bieden we de beste zorg van Europa.” (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL en IEU-Alliance

26 november 2012

Nederland beste zorg in Europa? Forget it!
Incident? Nee, medische specialisten: gewoon structureel disfunctioneren en de deksel op de doofpot!
En Skipr is spreekbuis voor de medische sector!
* artsenconflict VUMC
* baby Jelmer UMCG en IGZ
* cardiochirurgen Radboudziekenhuis Nijmegen
* M. Buimer, gynaecologen Westfriesgasthuis Hoorn
* dr. C.W. de Bruin Waterlandziekenhuis Purmerend
* dr R.Heintjes Nederland/Engeland
* dr Jansen-Steur MST Enschede
* drs M. Janssen, Janssen Kliniek Oisterwijk
* dr J.B.M. Kuks UMC Groningen
* dr N.M.P. Reijnen Scheper ziekenhuis Emmen
* Doofpot Maasstadziekenhuis en directeur P. Smits

Anoniem

27 november 2012

Er komt nu veel naar boven,maar toch meestal door mensen die goed in de spraak en in het schrift en niet als ik daar slecht in zijn,zoals ik zelf en ik denkt dat het mede daardoor maar een topje van de ijsberg is

Top