ACTUEEL

Zorg voor kanker wordt gecentraliseerd

Nieuwe normen voor de zorg voor kanker leiden onvermijdelijk tot centralisatie en dus sluiting van oncologie-afdelingen. Dat blijkt uit een rapport waar het tijdschrift Medisch Contact woensdag over schrijft.

Oncologische specialisten hebben de nieuwe normen samen opgesteld. Zo moeten er ten minste een x-aantal behandelingen in een ziekenhuis worden uitgevoerd en is er een maximale wachttijd vastgesteld. Op basis van de nieuwe normen zal de behandeling van maagkanker bijvoorbeeld uit 53 ziekenhuizen verdwijnen en endeldarmkanker uit 24.

Vergelijking

Volgens de specialisten scoort Nederland bij de behandeling van sommige kankersoorten, zoals maagkanker, niet goed in vergelijking met andere Europese landen. De zorg voor kanker scoort in Nederland in het algemeen wel goed in vergelijking met andere landen.

Koos van der Hoeven, voorzitter van de Stichting Oncologische Samenwerking, zegt in Medisch Contact dat centralisatie niet het doel van het rapport is. "Maar wij realiseren ons dat een aantal ziekenhuizen sommige behandelingen niet meer zal kunnen doen." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Van Bussel

16 december 2012

Waarom wordt alleen naar aantallen per ziekenhuislocatie gekeken? Met de vorming van ziekenhuisgrens overstijgende maatschappen is het zeer wel mogelijk dat een beperkt aantal specialisten aan de volumenormen voldoet, terwijl zij werken in meerdere locaties. Als de infrastructuur van de ziekenhuilocatie voldoet aan de kwaliteitsnormen is dit zeker een mogelijkheid. Er moet meer ziekenhuisgrens overstijgend gedacht worden.

Top