ACTUEEL

Orthodontisten vechten tariefbeschikking NZa aan

De Vereniging van Orthodontisten (VvO) stapt naar de rechter om de verlaging van de tarieven voor orthodontie die door de NZa zijn opgelegd, terug te draaien. De VvO en de VVAA trekken de juistheid en relevantie van de door de NZa opgestelde rapporten in twijfel.

Op verzoek van de VvO en de VVAA heeft professor Richard Gill van de Universiteit van Leiden onderzoek gedaan naar twee door de NZa opgestelde rapporten over de tarieven voor orthodontie. Gill velt een hard oordeel over de beide rapporten.

Misleidend

Gill noemt de onderzoekmethoden en statistische onderbouwing van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) “op zijn best irrelevant en op zijn slechtst uiterst misleidend”. Volgens Gill zijn de analyses van het tweede rapport dat ten grondslag ligt aan de beslissingen van de NZa “gebaseerd op een zeer kleine en eenzijdige steekproef van praktijken en niet serieus te nemen”. De rapporten vormen volgens beide partijen de basis van de politieke besluitvorming om de tarieven te verlagen.

Basis voor beleidsvorming

VvAA maakt zich zorgen over de kwaliteit van de onderbouwing van onderzoeken van de NZa. "Als de kwaliteit van de rapportages rondom de orthodontische zorg representatief is voor het recente onderzoek naar de inkomens van huisartsen en het komende onderzoek naar de inkomens van tandartsen is dat zorgwekkend.", zegt Edwin Brugman, directeur kennismanagement en netwerken van VvAA. "De rapporten van de NZa vormen de basis voor beleidsvorming en zijn de bron van informatie voor de politiek. Als de berichtgeving en de besluitvorming van de NZa zijn gebaseerd op dit soort rapporten kun je vraagtekens zetten bij de kwaliteit daarvan. Gezien de rol en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de NZa is dit een onderwerp dat naar onze mening kritisch moet worden bekeken.”

Onderbouwing

In een reactie stelt de NZa dat de rapporten waar de beide organisaties onderzoek naar hebben laten doen slechts een deel van de onderbouwing van de verlaging van de tarieven is. "We hebben eerst een algemeen kostenonderzoek uitgevoerd, zoals we dat altijd doen bij sectoren die tarieven hanteren. Naar aanleiding daarvan hebben we nog extra onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van orthodontische zorg voor patienten en de verschillen tussen tarieven van orthodontisten en tandartsen die orthodontistische handelingen uitvoeren naast hun eigenlijke bezigheden." aldus een woordvoerder. De NZa ziet een gang naar de rechter met vertrouwen tegemoet. "Wij hebben veel onderbouwing voor de beslissing die we hebben genomen."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 december 2012

Dit is toch wel zorgwekkend. Gezien de macht van de NZa en andere autoriteiten - bestaan er in een ander land zoveel autoriteiten? - zou absolute zorgvuldigheid moeten worden betracht. Wie controleert de toezichthouder?

Top