ACTUEEL

Krol kon ook medische gegevens wijzigen door lek

Krol kon ook medische gegevens wijzigen door lek

Fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus kon niet alleen medische gegevens inzien van duizenden mensen, maar ook wijzigingen in de medische gegevens doorvoeren via internet bij het Brabantse laboratorium 'Diagnostiek voor U'. Dat heeft Krol dinsdag gezegd tijdens de ALT-S-conferentie waar hij sprak over zijn strafzaak. Dat meldt Nu.nl.

Krol moet op 1 februari voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Den Bosch verschijnen voor computervredebeuk. Hij wilde aantonen dat de beveiliging van de website van het bedrijf erg slecht is. De hack vond plaats in april 2012 toen Krol nog Statenlid was.

Beveiliging website

Krol vertelt dat hij door een lek in de beveiliging van het systeem wijzigingen in de medische gegevens kon aanbrengen zoals het toevoegen of verwijderen van een hiv-status. Het systeem houdt volgens hem geen rekening welke ingelogde gebruiker wie als patiënt heeft. Krol benadrukt op Nu.nl dat de gevolgen van het wijzigen van informatie verstrekkend kunnen zijn. "Dit moet je niet willen, want het gaat om de veiligheid van mensen", zegt hij. Krol zegt vanwege de urgentie van de kwestie verbaasd te zijn dat Diagnostiek voor U zijn melding weigerde aan te nemen.

De fractievoorzitter zegt compleet verbijsterd te zijn dat het Openbaar Ministerie (OM) zo veel tijd in de zaak steekt en hem voor de meervoudige strafkamer brengt. "Wat voor belang zou ik hebben om gegevens te misbruiken?", stelt hij dan ook.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top