ACTUEEL

SP wil snel oplossing eigen bijdrage

SP-leider Emile Roemer wil dat het kabinet volgende week nog met een oplossing komt voor mensen die een hogere eigen bijdrage moeten gaan betalen, omdat ze in een bejaardenhuis of zorginstelling wonen. “Dit pakt desastreus uit, mensen betalen soms tot 1000 euro per maand meer'', aldus Roemer.

Naar eigen zeggen krijgt Roemer “een stroom aan meldingen'' van mensen die geschrokken zijn van de hogere eigen bijdrage. “De politiek moet erkennen dat dit nooit de bedoeling van de maatregel kan zijn geweest”, vindt Roemer. “We kunnen niet toestaan dat mensen in zorginstellingen worden kaalgeplukt.''

Verkeerd geïnformeerd

Volgens Roemer is de Tweede Kamer door het kabinet verkeerd geïnformeerd over het voorstel. In de uitvoering worden afspraken niet nagekomen: het bezit van een eigen woning wordt meegerekend, terwijl juist was overeengekomen dat dit niet zou gebeuren.

Vermogensheffing

Mensen betaalden tot eind vorig jaar 4 procent vermogensinkomensheffing. Dat is 12 procent geworden. Die maatregel is voor het eerst zichtbaar geworden op de beschikking over de eigen bijdrage in de AWBZ, die deze week bij mensen in de brievenbus viel. Sindsdien staat de telefoon roodgloeiend, onder meer bij de ouderenbond ANBO. Die adviseert de beschikkingen goed na te rekenen, omdat er door de uitvoeringsinstantie CAK fouten zijn gemaakt.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Zwiers

26 januari 2013

De SP heeft met het lente akkoord overal ja opgezegd en nu speelt men de brave jongen? Waar was het verzet toen het door de kamer ging dit wetsvoorstel. En waar waren jullie toen ze AOW leeftijd nog sneller gaan invoeren en mensen maanden zonder geld zitten. Kreeg bericht van een pensioenfons waar ons pensioen al voor een scheet en twee knikkers afgekocht werd, dat we nu nog meer moeten betalen want deze uitkering wordt gedaan met 65 en nu u later AOW krijgt moet u hogere sociale lasten betalen over het brutto bedrag. Iedere dag komt er post met u krijgt minder hoe gaat dit verder. Grieken, we komen er aan!!!!

Roddenhof

28 januari 2013

Wat ik niet begrijp is, dat er totaal niet wordt doorgedacht welke gevolgen dergelijke maatregelen kunnen hebben, op mensen die wat minder vermogend zijn als de mensen die de maatregelen verzinnen. Gek toch dat de kleine man steeds weer moet inleveren.

Top