ACTUEEL

Livio moet omstreden arts weer aan het werk laten

Zorgaanbieder Livio moet een non-actief gestelde basisarts in verpleeghuis De Cromhoff weer aan het werk laten. Ook moet Livio de arts in de gelegenheid stellen om de toegezegde opleiding tot specialist Ouderenzorg te volgen. Dat heeft de kantonrechter in Almelo in kort geding bepaald.

Livio stelde de arts op non-actief omdat hij tijdens zijn sollicitatie geen melding had gemaakt van zijn strafblad. De arts kreeg 15 jaar cel voor zijn aandeel in een moordaanslag op zijn eigen vrouw. In 2003 gaf twee junks opdracht om zijn vrouw met benzine in brand te steken. Ondanks zijn veroordeling bleef de arts ingeschreven in het BIG-register, zodat hij vorig jaar opnieuw aan de slag kon.

Deuk

Volgens Livio heeft zijn stilzwijgen het vertrouwen in de arts dermate geschaad dat ontslag op zijn plaats is. Dat het vertrouwen een deuk heeft opgelopen, wil de kantonrechter wel geloven, maar dat deze onherstelbaar is, lijkt volgens de kantonrechter overtrokken. De kantonrechter stelt vast dat nergens blijkt dat de arts in zijn werk niet functioneert.

Eigen boezem

Als er een deuk in het vertrouwen is, dan moet Livio volgens de rechter “de hand ook in eigen boezem te steken”.  “Mede door haar toedoen is deze hele onverkwikkelijke zaak immers ontstaan”, oordeelt de rechter. “Indien zij op een alerte wijze het sollicitatiegesprek was ingegaan en in dat gesprek de gebruikelijke vragen had gesteld, dan had zij het hele verhaal boven tafel gekregen. Dit heeft zij niet gedaan, zodat het niet fair lijkt om de gevolgen van haar eigen onjuist handelen geheel en al voor rekening van de eiser te laten komen.”

Gat

Het contract tussen de arts en Livio is via het bemiddelingsbureau Start People Medi Interim tot stand gekomen. Het bemiddelingsbureau heeft Livio een CV verstrekt, waaruit blijkt dat er over de periode van 2003 tot en met 2011 een gat in de loopbaan van de arts zit. Volgens de arts had Livio hier tijdens de sollicitatie naar kunnen en moeten vragen.

Hoger beroep

Bij het aangaan van het dienstverband zijn partijen overeengekomen dat de arts de opleiding tot Specialist Ouderen Geneeskunde (SOG) zou gaan volgen. Ook deze afspraak moet Livio van de rechter nakomen. Livio is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top