ACTUEEL

Arts ontslagen om verzwijgen moordaanslag

Een verpleeghuis in Enschede heeft onlangs een 48-jarige arts ontslagen, omdat de man had verzwegen dat hij 9 jaar geleden is veroordeeld voor een moordaanslag. Dat meldt het AD.

Het verpleeghuis had nagelaten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van de arts te verlangen, omdat dit nog niet verplicht is, zo meldt het AD. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt de zaak. De arts in kwestie werd in 2004 tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat hij in juli 2003 twee junks opdracht had gegeven zijn ex-vrouw met benzine te overgieten en in brand te steken. De junks deden dit voor duizend euro. De zoontjes van de vrouw, destijds 10 en 11 jaar, waren getuige van de aanslag. Het gezicht van de vrouw is sindsdien onherkenbaar verminkt.

Niet bekend

Stichting Livio, waartoe het verpleeghuis behoort, laat weten dat zij  “op geen enkele manier bekend was” met het verleden van de arts. “Het is bij ons niet de gang van zaken dat je steevast informeert naar een strafblad”, aldus bestuursvoorzitter Hans Arnoldy van Livio. “Onze schrik was groot toen we ervan hoorden. We hebben hem erop aangesproken. Hij zei dat hij had willen vertellen over zijn strafblad op het moment dat hij in maart de opleiding zou beginnen. Dat was voor ons reden hem op staande voet te ontslaan.”

Regels

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft het verpleeghuis op het matje geroepen. Hij wil bovendien haast maken met de invoering van regels om te voorkomen dat artsen met een omstreden verleden weer geruisloos aan het werk gaan. Het ontslag is officieel gebaseerd op een vertrouwensbreuk. Livio heeft per 1 januari 2013 verplicht gesteld dat elke nieuwe werknemer van de stichting een VOG moet hebben.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

11 januari 2013

In 2004 veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf... Dat hij nu dan al weer vrij is en aan het werk, dat snap ik niet!

Top