ACTUEEL

Uur U nadert voor noodlijdend LangeLand

Uur U nadert voor noodlijdend LangeLand

Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer dient uiterlijk medio maart 2013 overgenomen te zijn. De liquiditeitspositie van het ziekenhuis is dermate nijpend dat er niet langer gewacht kan worden. Dit zegt Jan Willem Brinkman, voorzitter raad van bestuur van het LangeLand Ziekenhuis (LLZ), in een interview met Skipr.

In december 2012 waren er al grote problemen om de salarissen van het personeel te betalen. Intussen is de liquiditeit van het ziekenhuis niet verbeterd."Het uitstel van de overname maakt het er allemaal niet makkelijker op. We kunnen het wel wat langer uitzingen, maar medio maart is de uiterste termijn waarop de overname plaats dient te vinden," aldus Brinkman.

Winter

De belangrijkste gegadigde voor de overname is nog altijd Loek Winter, die tegenwoordig op verzoek van de verzekeraars samen optrekt met het Groene Hart Ziekenhuis uit Gouda. "Door de inmenging van het Groene Hart Ziekenhuis in de overname is het proces een stuk ingewikkelder geworden", aldus Brinkman. Dit is ook de voornaamste reden dat de originele deadline van 31 januari 2013 niet gehaald is.

Financiering

Loek Winter heeft bij overname nog steeds de voorkeur van het LangeLand. Er moet nog wel aan een aantal financiële voorwaarden voldaan worden die Winter gesteld heeft. Onder andere de gemeente Zoetermeer, de leveranciers, de banken, en de verzekeraars, maar ook de medische staf en het personeel van het Langeland zijn hierbij betrokken. Brinkman stelt dat het personeel en de medische staf een financiële bijdrage dienen te voldoen in eenzelfde constructie als die bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk gebruikt is. Dit is volgens Brinkman bespreekbaar.

In november 2012 werd bekend dat het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) een liquiditeitsovereenkomst heeft gesloten waarbij de vrijgevestigde medisch specialisten zich verplichten tot het verstrekken van een lening aan het ziekenhuis van 15 duizend euro per persoon. Ook de specialisten in loondienst moeten een bijdrage doen. De regeling kwam voort uit een samenwerkingsovereenkomst die het RKZ en zorgverzekeraar Achmea in mei 2012 hebben afgesloten.

Rekeningen

De geplande samenwerking met het Groene Hart Ziekenhuis betekent niet dat het Langeland terugkeert in de A12-Coöperatie. Het LangeLand Ziekenhuis stapte uit de coöperatie nadat bekend werd dat Loek Winter het ziekenhuis wilde overnemen. Daags na de overnameberichten kreeg het Langeland een aantal rekeningen vanuit de A12-Coöperatie toegestuurd. De grootste rekening komt van het Medisch Centrum Haaglanden en bedraagt volgens Brinkman enkele miljoenen. Over de afwikkeling van de rekeningen zijn de partijen nog in onderhandeling. Of en hoeveel betaald dient te worden hangt mede af van welke vorm de toekomstige samenwerking krijgt. Op dit moment worden de rekeningen nog niet betaald door het LLZ. Daarvoor zijn de liquide middelen niet aanwezig. “De rekening ligt niet bovenaan de stapel", aldus Brinkman.

Lees meer berichten over het LangeLand Ziekenhuis in het dossier op Skipr 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Aat

7 februari 2013

bijzonder dat Aart van Sliedracht nu als interimbestuurder bij MCH gaat optreden gezien zijn rol bij A12-cooperatie (project directeur)

Top