ACTUEEL

'Ook in Nederland dode door pil Diane-35'

Begin dit jaar is in Nederland een vrouw overleden die de pil Diane-35 nam. ,,We denken dat er een samenhang is tussen haar dood en het gebruik van de Diane-35-pil'', zei een woordvoerder van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb maandag, die hiermee een bericht van RTL bevestigde. Het overlijden van de vrouw werd gemeld bij Lareb naar aanleiding van de recente ophef over Diane-35.

Twee weken geleden werd bekend dat de pil in Frankrijk uit de handel genomen is, omdat de afgelopen 25 jaar vier vrouwen zijn overleden door bloedklonters na het slikken van de pil.

Trombose

De overleden vrouw was "jongvolwassen en gezond", aldus de woordvoerder. "We weten dat bij het gebruik van Diane-35, net als bij het gebruik van de anticonceptiepil, trombose kan optreden en dat dat fataal kan zijn. Dat gebeurt gelukkig maar heel zelden, maar elke keer dat het gebeurt is dat natuurlijk vreselijk."

Lareb verwacht de komende tijd meer meldingen binnen te krijgen over bijwerkingen van Diane-35, naar aanleiding van de recente media-aandacht. Het middel wordt voorgeschreven voor de behandeling van acne, lichte overbeharing en een vette huid.

Europees onderzoek

Vrijdag maakte het Europese geneesmiddelenagentschap EMA bekend dat er een Europees onderzoek komt naar de Diane-35-pil. Dat moet antwoord geven op de vraag of de werkzaamheid en de risico's van de pil in balans zijn. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top