ACTUEEL

Kabinet knipt wetsvoorstel cliëntenrechten in vijven

Het wetsvoorstel cliëntenrechten zorg wordt in vijf delen geknipt. Dat schrijven minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.

Weerstand

“Gebleken is dat de gekozen opzet van het wetsvoorstel veel vragen oproept en weerstand ontmoet”, schrijven de bewindspersonen. De weerstand van de Tweede Kamer blijkt met name uit het feit dat het een wetsvoorstel betreft dat al door minister Klink is ingediend, vanaf juni 2010 in de Tweede Kamer ligt en nog niet in behandeling is genomen, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Belang van snelheid

Het opknippen in afzonderlijke wetsvoorstellen is volgens de minister vanwege het belang van een snelle wettelijke regeling van het klachtrecht. “Ze wil niet dat het ‘vehikel’ van de Wcz in de weg staat aan het verder brengen van de inhoud”, licht de woordvoerder toe.

Opsplitsing

Van oorsprong was het de bedoeling om alle aspecten in één juridische samenhang te vangen. Met de opsplitsing in vijf afzonderlijke  gaat de juridische samenhang niet verloren, zegt een woordvoerder van het ministerie desgevraagd. “Op een gegeven moment moet een keuze worden gemaakt. En die keuze is gemaakt voor het verder brengen van de inhoud.”

Het gaat om de onderwerpen:

  • klachten en geschillen
  • kwaliteit
  • goed bestuur en medezeggenschap
  • aanpassing van de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst
  • aanpassing van de Wet toelating zorginstellingen

1 Reacties

om een reactie achter te laten

van Heemstra ZorgSteedsBeter

18 februari 2013

Een van de richtlijnen voor lean denken en doen is 'neem kleine stappen op korte termijn'. Hiermee wijzig je de koers van momoettankers. Niet ineens alles groots en meeslepend over lange termijn. Dan lopen zaken vast. Wederom een les die minister Schippers lijkt uit te dragen!

Top