ACTUEEL

Krol krijgt boete voor hacken Diagnostiek voor U

Tweede Kamerlid Henk Krol (50PLUS) is vrijdag veroordeeld tot 750 euro boete voor inbraak bij de internetsite van het Brabantse laboratorium Diagnostiek voor U. De rechtbank in Den Bosch vindt dat hij te ver is gegaan omdat hij na de ontdekking dat hij eenvoudig kon inloggen, meteen naar de media is gestapt en het laboratorium te weinig tijd heeft gegeven om te reageren.

Tegen Krol was 750 euro boete onvoorwaardelijk plus 750 euro boete voorwaardelijk geëist. De rechtbank legt de voorwaardelijke boete niet op, omdat de rechtbank niet gelooft dat er een kans op herhaling is.

Medische gegevens

De site van Diagnostiek voor U is bedoeld voor medische professionals en bevat de medische gegevens van duizenden Brabanders. Krol kreeg de inloggegevens via een vrijwilliger en lid van 50PLUS, die de code had afgekeken van zijn psychiater. Krol wilde de slechte beveiliging van de site aantonen. En voor zover hij heeft ingelogd, patiëntgegevens zag en uitprintte was dat gerechtvaardigd en verdedigbaar, oordeelde de rechter.

Vreemd en merkwaardig

Krol zelf noemt de uitspraak in een eerste reactie "Vreemd en merkwaardig". Krol leest in de uitspraak dat het hacken een "hoger doel" diende en dat hij daar niet voor veroordeeld is, maar wel voor het feit dat hij met zijn ontdekking vervolgens naar de pers stapte. "Een hele merkwaardige kwestie. Ik ben blij dat ik niet veroordeeld word voor het hacken, maar ik heb nog nooit gehoord dat iemand veroordeeld wordt omdat hij naar de pers liep", aldus Krol.

De aanklacht van 'hacken' heeft hij sowieso niet begrepen. Dat was "lachwekkend", zegt Krol, omdat hij bar weinig verstand heeft van computers en internet. Hij wijst er op dat hij ook niet actief naar de pers liep toen hij had ontdekt hoe slecht de beveiliging was bij het laboratorium Diagnostiek voor U. "Ik belde een journalist bij Omroep Brabant om hem te vragen hoe hij hier mee om zou gaan. Toen hij daarna met een camera op de stoep stond, kon ik hem moeilijk wegsturen"

De veroordeling heeft geen gevolgen voor zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Alberts

15 februari 2013

Henk Krol kreeg de inloggevens staat er. Dat is toch geen hacken? Hooguit inloggen in een EPD met de inlogcodes van een ander en daarom niet toegestaan.

Bij hacken heb ik andere associaties.

Alberts

15 februari 2013

Verder is het natuurlijk een weinig imponerend staaltje aandachttrekkerij van de boefjes van 50+... want wat bewijst men hier nu mee. Dat je met een afgekeken inlogcode 'zomaar' kan inloggen in een EPD? whoehoehoe!

Anoniem

15 februari 2013

Uiteindelijk had Henk beter de bewuste psychiater kunnen informeren ipv de pers te zoeken. Feitelijk verdient de psychiater - die de inlogcodes zo open en bloot onder de ogen van de patient intypte - ook een berisping. En de patient of 'vrijwilliger' ook, vanwege het afkijken...
Laat ons wel weer even zien hoe voorzichtig je moet omgaan met inloggegevens. N.a.v. deze zaak worden er weer duizenden mensen alert, wachtwoorden vernieuwd, afscherming voor beeldscherm en/of toetsenbord geplaatst etc. Daarvoor dank Henk!

Top