ACTUEEL

'Stimuleer samenwerking rond medicatieveiligheid'

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vindt dat artsen en apothekers gestimuleerd moeten worden om samen te werken rond medicatieveiligheid. Het huidige beleid van minister Schippers stimuleert samenwerking rond medicatieveiligheid volgens het IVM nog onvoldoende.

Het IVM denkt dat de medicatieveiligheid verder verbetert door zichtbaar te maken hoe het voorschrijfgedrag van een arts is. Hiervoor dienen extra voorschrijfindicatoren voor zowel huisarts als medisch specialist ontwikkeld te worden.

Beloningssysteem

Daarnaast verbetert de medicatieveiligheid volgens het IVM door het beloningssysteem dat sommige zorgverzekeraars hanteren. Scoren huisartsen en apothekers goed op indicatoren, dan krijgen zij een financiële prikkel om hun voorschrijfgedrag - en daarmee de medicatieveiligheid - verder te verbeteren.

Monitor

Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM, noemt de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen als een succesvol voorbeeld van goede samenwerking tussen huisarts en apothekers. Het IVM berekende dat er sinds 2007 naar schatting jaarlijks 200 tot 300 minder ziekenhuisopnames zijn door het geven van een maagbeschermer bij het gebruik van een bepaalde groep ontstekingsremmende medicijnen, de zogeheten NSAID’s. 'Dit komt onder andere doordat apothekers en huisartsen meer inzicht hebben in hun voorschrijfgedrag. Zij kunnen via de monitor zien hoe zij scoren bij bijvoorbeeld het voorschrijven van maagbeschermers.'

Vrijdag 15 februari 2013 maakte het IVM al bekend dat de samenwerking tussen huisarts en apotheker sinds 2007 sterk verbeterd is.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top