ACTUEEL

'Forse bezuiniging nekt GGD Hollands Noorden'

'Forse bezuiniging nekt GGD Hollands Noorden'

GGD Hollands Noorden moet vanaf 2015 jaarlijks ruim twee miljoen euro besparen door een samenloop van bezuinigingsoperaties van de gemeenten. GGD-directeur Nico Plug noemt dit onmogelijk in zo’n kort tijdsbestek.

Te snel

Voor het voortbestaan van de organisatie, die een begroting van 30 miljoen euro heeft, is het ondoenlijk om vanaf 2015 jaarlijks ruim twee miljoen euro te besparen. Plug zegt meer tijd nodig te hebben om dit te realiseren. Hij denkt dat het vanaf 2018 wel zou kunnen. Volgende week bespreekt hij een voorstel om de saneringsmaatregelen uit te smeren over meer jaren in een bestuursvergadering met de negentien betrokken gemeenten in de Kop van Noord-Holland, West-Friesland en Noord-Kennemerland.

Saneren

GGD Hollands Noorden heeft verdere maatregelen getroffen om te saneren. Zo gaan er consultatiebureaus dicht, het hoofdkantoor in Schagen sluit en de GGD trekt bij de politie in Alkmaar in.

De GGD heeft een jaar geleden al besloten tot pakket aan bezuinigingen van in totaal 12,25 procent. Tien procent hiervan komt voort uit keuzes in de taakuitvoering, zoals het stoppen met Sociaal Medische Advisering en de extra logopedische screening, het verminderen van de beleidscapaciteit en het stoppen met het contactmoment bij 7-8 jarigen. De overige 2,25 procent van de bezuinigingen moeten komen uit efficiencyverbeteringen in de bedrijfsvoering. Het complete pakket aan maatregelen moet volgens de GGD in 2014 zijn ingevoerd.

(Skipr /  Noordhollands Dagblad)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Koolen

20 februari 2013

Bezuiniging op o.a. logopedische screening en sluiten consultatiebureaus heeft niet voldoende opgeleverd. Wat gaat er nu gebeuren, wat wordt er nu geschrapt ?
Bedenk goed dat gemeenten meer taken krijgen in zorg voor jeugd en dat schrappen meer kapot maakt dan men lief is.
In bepaalde gemeenten is gelukkig de screening weer ingevoerd en net zoals de wijkverpleegkundige verwacht ik dat de preventief werkende logopediste weer in ere hersteld zal worden.
Taal is belangrijk voor ontwikkeling kind en onderwijs. Voor VVE en taalstimulering is veel geld beschikbaar maar dat komt dan weer uit ander potje. Misschien levert meer overleg hierover ook geld op !

Koolen

20 februari 2013

Ik neem aan dat in laatste regel van bericht skipr over bezuiniging GGD bedoeld is ipv GGZ.
Ik wens GGD Hollands Noorden samen met betrokken gemeenten veel succes en wijsheid bij efficiencyverbeteringen.
Zeker geen gemakkelijke opdracht.

Top