ACTUEEL

Zorgen in Kamer om lekken IGZ-meldingen

In de Tweede Kamer klonken dinsdag bezorgde reacties op het uitlekken van duizend meldingen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over misstanden in de zorg. Partijen willen opheldering van minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

VVD'er Michiel van Veen gaat schriftelijke vragen stellen over de zaak. Mogelijk roept hij Schippers volgende week ook naar het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij vindt het "schokkend" dat de informatie bij RTL Nieuws terecht is gekomen en wil dat "de onderste steen" boven komt. Ook Hanke Bruins Slot (CDA) is geschrokken. "Deze gegevens hadden nooit op straat mogen komen". Zij vindt dat de minister het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) naar de zaak moet laten kijken, "om te kijken hoe dit kon gebeuren, maar vooral om uit te vinden hoe het voorkomen had kunnen worden".

EPD

Reinette Klever (PVV) en Lea Bouwmeester (PvdA) zijn eveneens ongerust over het lekken van de gevoelige informatie. Op Twitter vraagt Klever zich af of Schippers nog steeds denkt dat het elektronisch patiëntendossier veilig is. Renske Leijten (SP) vraagt de minister de volledige lijst (geanonimiseerd) openbaar te maken en aan te geven welke actie de IGZ heeft ondernomen, zodat iedereen ervan kan leren. Bouwmeester meldt, eveneens via Twitter, dat het uitlekken van de gegevens voor haar "het belang aangeeft van openheid bij fouten, zodat er van geleerd kan worden. Dat vergroot het vertrouwen in de zorg".

Jaarverslag

Bruins Slot is het daarmee eens. "Het is goed dat er wordt gemeld. Maar dit is wel zeer privacygevoelige informatie. De Inspectie heeft de taak ervoor te zorgen dat daar niemand bij kan en mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat er wat met de informatie gebeurt en zij goede zorg krijgen. Het zou daarom goed zijn als de IGZ bijvoorbeeld in het jaarverslag anoniem gemaakte meldingen opneemt die het begin van een trend kunnen zijn en meteen aangeeft wat er aan wordt gedaan om die ontwikkeling te stoppen", aldus de CDA'er.

Eerder op de avond meldde minister Schippers al dat zij het lekken van vertrouwelijke IGZ-dossiers "volstrekt onacceptabel" vindt. 

---

Kijk voor meer berichtgeving over de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het dossier op Skipr.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top