ACTUEEL

Ziekenhuizen Zwolle en Harderwijk fuseren toch niet

Het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk en Isala klinieken Zwolle blijven zelfstandig. Een geplande fusie is afgeketst, meldden de instellingen dinsdag.

De verschillende medische maatschappen binnen de ziekenhuizen moesten eerst fuseren, waarna vervolgens de besturen één zouden worden. Voor een aantal maatschappen kwam de fusie te vroeg, meldde een woordvoerder uit Harderwijk. “Nu we er medisch inhoudelijk niet uitkomen, is een fusie van de baan.”

Samenwerking

Beide ziekenhuizen praten sinds 1,5 jaar over een samenwerking. De instellingen delen al een pathologisch lab en werken samen op gebied van cardiologie en spoedeisende hulp. Die samenwerking blijft overeind, aldus de woordvoerder. In januari 2013 werd bekend dat de twee ziekenhuizen, samen met het Diaconessenhuis in Meppel, wilden fuseren. Het plan was om in het tweede kwartaal van 2013 toestemming voor de fusie te vragen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

De fusiebesprekingen tussen de Isala klinieken en het Diaconessenhuis in Meppel gaan wel door. Frans Bierens, manager marketing en communicatie van de Isala klinieken, stelt dat dit voor het ziekenhuis twee trajecten zijn die los van elkaar staan. "Wij zijn nu bezig om een aantal zaken hiervoor uit te zoeken om de fusie mogelijk te maken, maar wij zijn nog steeds voornemens om deze fusie door te laten gaan."

Kamervragen

De voorgenomen fusie leidde eind vorig jaar nog tot Kamervragen, gesteld door de SP. Volgens deze partij was er helemaal geen noodzaak voor beide instellingen om samen verder te gaan. De raden van bestuur van de twee ziekenhuizen gaan de komende tijd bekijken hoe de verdere samenwerking vormgegeven gaat worden. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top