ACTUEEL

Schippers gaat met zorgveld praten over basispakket

Minister Edith Schippers praat in maart met organisaties van onder meer artsen en patiënten. Ze licht dan haar oproep toe aan mensen in het veld om mee te denken over behandelingen en medicijnen die uit het basispakket van de zorgverzekering kunnen.

Schippers kondigt dat aan in een brief die ze donderdag naar de organisaties van onder meer artsen, verplegend personeel, patiënten, verzekeraars en farmaceutische bedrijven stuurt.

Bezuinigen

De minister moet deze kabinetsperiode 1,5 miljard euro bezuinigen op het basispakket, dat door nieuwe therapieën en behandelingen steeds verder uitdijt. "Weinig mensen realiseren zich het, maar elk jaar komen er nieuwe, vaak heel dure, hoogtechnologische behandelingen, technologieën, hulpmiddelen en geneesmiddelen in het pakket. Vaak zijn dit dure behandelingen en medicijnen tegen kanker. Het pakket wordt dus jaar op jaar groter en we maken er ook nog eens meer gebruik van."

Prijskaartje

Maar aan die behandelingen hangt wel een prijskaartje. Schippers: "We moeten daarom heel goed kijken wat we collectief via de zorgverzekering blijven betalen en welke aandoeningen mensen voor eigen risico en rekening kunnen nemen. We staan namelijk met z’n allen voor de gezamenlijke opdracht om de zorg voor iedereen in Nederland betaalbaar en toegankelijk te houden. Daarvoor moeten we het basispakket versoberen. Zo houden we de solidariteit in de zorg overeind en zorgen we ervoor dat deze behandelingen voor iedereen beschikbaar blijven, ook voor mensen met lagere inkomens."

Sinds haar oproep begin februari, kwamen er op het ministerie van VWS zo'n honderd mails en brieven van burgers binnen met suggesties voor besparingen. "Uit die reacties spreekt een grote betrokkenheid. Er zitten observaties tussen van mensen die uit eigen ervaring weten waar we kunnen versoberen, zonder dat noodzakelijke zorg ter discussie komt te staan. Het bewijst dat veel mensen bereid zijn mee te denken. Ik hecht daar zeer aan en wil alle reacties ook zelf lezen", stelt de minister. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top