ACTUEEL

Plastisch chirurg opnieuw berispt

Plastisch chirurg Martin Janssen had niet mogen opereren. Dat liet de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) weten tijdens een zitting van het Medisch Tuchtcollege in Den Haag. Aanleiding was een bodyliftoperatie die Janssen in 2006 heeft uitgevoerd op een 37-jarige vrouw. Zij overleed enkele dagen later aan een bacteriële infectie. Dat meldt het AD.

Chirurg slecht bereikbaar

De vrouw viel in het  half jaar voor de operatie 47 kilo af. Mensen lopen na zo'n gewichtsverlies een grotere kans op een infectie, zou uit wetenschappelijk onderzoek blijken. Daarnaast stelt de inspectie dat de nazorg slecht geregeld was. Janssen en zijn collega waren slecht bereikbaar. Janssen ging zelfs op een korte skivakantie in het weekend na de ingreep. Hij was wel telefonisch bereikbaar.

Alerter op nazorg

Janssen, werkzaam in een eigen kliniek in Oisterwijk, beweert nu actiever te zijn na operaties. Janssen: “Ik had alerter kunnen zijn. Maar ook als ik deze patiënte zelf zou hebben gezien in die dagen, dan had ik niet kunnen weten dat ze deze bacteriële infectie onder de leden had. Andere kundige artsen hebben dat ook niet gezien.”

Instructies vanuit skilift

De man van de overleden vrouw verwijt Janssen dat hij onvoldoende aandacht had voor de risico’s. Janssen had volgens hem meer interesse in de rekeningen. Volgens het AD was de man niet tevreden over de zorg toen zijn vrouw zieker werd. “Het kan in dit land toch niet zo zijn dat een arts vanuit een skilift instructies geeft? Ik vind het vooral vervelend dat Janssen op geen enkele manier aangeeft dat hij spijt heeft van zijn optreden en dat hij laat weten dat hij ervan heeft geleerd.”

Eerder gewaarschuwd door tuchtcollege

Het is niet de eerste keer dat Janssen voor het tuchtcollege moest verschijnen. In 2008 kreeg hij een berisping nadat een vrouw aan één oog blind werd na een ooglidcorrectie. Hij kreeg toen ook een waarschuwing vanwege slechte communicatie bij een borstingreep. Een klacht over een halslift heeft het tuchtcollege destijds afgewezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top