ACTUEEL

Bas Leerink: 'Zorgstelsel halfslachtig uitgevoerd'

Bas Leerink: 'Zorgstelsel halfslachtig uitgevoerd'
Foto: Amke

"Het zorgstelsel is bedoeld om via het krachtenspel tussen klant, verzekeraar en aanbieder betere uitkomsten te behalen. Geef die partijen dan de ruimte en heb vertrouwen in het resultaat." Dit stelt Bas Leerink in het aprilnummer van Skipr magazine.

"Als je die ruimte niet geeft, krijg je het slechtste van twee werelden”, zegt Leerink in een vraaggesprek met Willem Wansink voor Skipr magazine 4. Hij neemt het mondzorgdebat als voorbeeld. “Bij het zorgstelsel hoort de relatieve vrijheid van de aanbieder om zijn prijs vast te stellen. Een tandarts die zelf zijn prijs kan bepalen, voelt zich minder uitgedaagd om te veel te doen. Stelt de NZa die prijs te laag vast, dan vecht de professional terug tegen het systeem." De oproep van Leerink is duidelijk. "Regel niet alles dicht. Investeer in de relatie met tandartsen.”

Pensioen

Leerink neemt op 7 maart afscheid als lid van de raad van bestuur van Menzis. Hij wordt per 1 mei 2013 voorzitter raad van bestuur van Medisch Spectrum Twente (MST). Leerink treedt op 1 april 2013 al toe tot de raad van bestuur van het Twentse ziekenhuis. Leerink volgt Herre Kingma op die met pensioen gaat.

Hoger risicoprofiel

Hij realiseert zich dat de bestuursvoorzitter van het MST een hoger risicoprofiel heeft, maar is daar niet bang voor. "Het MST trekt mij aan, het staat voor nieuwe uitdagingen. Nieuwbouw, samenwerking in de regio. En er moet nog altijd een vervelende affaire met een neuroloog worden afgehandeld.”

 

 

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Michel

8 maart 2013

Mooi die ommezwaai die Leerink maakt als voorbereiding op de ziekenhuispet die hij straks gaat op zetten.
Zo ik betaald word, zo roep ik.

Hans peltenburg

10 maart 2013

Toch geloof ik niet in het principe van marktwerking. Kwalitatief goede medisch specialistische zorg blijft een schaars artikel. Dat moet je niet overlaten aan de markt. Want schaarse goederen zullen altijd heel duur geprijst worden. Daar moet sturing bij blijven vanuit de overheid. Plus de op winst gerichtte rol van de verzekeraars binnen zo'n op marktwerking gebaseerd systeem helpt daar ook niet bij. Het gaat dan nog alleen maar om veel geld verdienen aan patienten die zich daarvoor goed kunnen verzekeren. We hollen het amerikaanse systeem achterna. NIET DOEN WIE TREKT ER AAN DE NOODREM!

Top