ACTUEEL

Alkmaar dreigt MCA klem te zetten met grondverkoop

De gemeente Alkmaar dreigt de grondverkoop rond het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) te bemoeilijken. Dit blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders, waar het Noord-Hollands Dagblad over bericht.

Met het dreigement hoopt de gemeente het MCA tot een heroverweging van de nieuwbouwplannen in Heerhugowaard te bewegen. Het MCA wil hier een regionaal topklinisch interventiecentrum bouwen. Alkmaar wil dat het MCA een tweedelijnsvoorziening binnen de gemeente handhaaft. De plannen van het MCA voorzien hier niet in.

Bestemming

Voor de financiering van de nieuwbouw in Heerhugowaard is het MCA afhankelijk van de grondverkoop rond de huidige locatie in Alkmaar. Om optimaal rendement uit de grondverkoop te halen is een wijziging van de bestemming noodzakelijk. Grond met de bestemming gezondheidszorg levert bij verkoop veel minder op dan grond met een woonbestemming.

Overleg

De gemeente gaat niet alleen over het bestemmingsplan, ook heeft de gemeente voor grote delen van de grond het eerste recht van aankoop. Volgens het Noord-Hollands Dagblad dringt het college in de brief aan op “overleg dat er tot op heden niet is geweest, maar dat voor de waardebepaling en de ontwikkelingsstrategie van wezenlijk belang kan zijn.''

Businesscase

Het college doet het MCA ook een handreiking. Zo biedt de gemeente aan om het ziekenhuis te ondersteunen bij het maken van een business case voor de nieuwbouw in Heerhugowaard. Ook wil  het college een concreet plan met het ziekenhuis opstellen voor de periode daarvoor. Voorwaarde is wel dat het MCA instemt met een tweedelijnsvoorziening in Alkmaar.

 

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Doet er niet toe

8 maart 2013

Chantage! Waar halen die politici het lef vandaan! Het lijkt The Godfather wel...

Doet er niet toe

9 maart 2013

Ik bedoel natuurlijk niet chantage. Dat MCA is de weg kwijt. Politici letten inderdaad veel meer op het algemeen belang. Het spijt me.

Doet er niet toe

9 maart 2013

Ik bedoel natuurlijk niet chantage. Dat MCA is de weg kwijt. Politici letten inderdaad veel meer op het algemeen belang. Het spijt me.

Frank Conijn

19 juli 2013

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat voor tweedelijns voorziening het college dan in gedachte had. Een polikliniek? Een SEH-afdeling? Iets anders?

Top