ACTUEEL

Antibioticagebruik boeren vergroot MRSA-risico

Ondanks het gevaar voor de volksgezondheid gebruikt de veehouderij steeds meer antibiotica. Hierdoor kan het probleem met MRSA over vijf jaar onbeheersbaar worden, zegt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vandaag in dagblad De Stentor.

Uit cijfers van het FIDIN de belangenvereniging van fabrikanten en importeurs van diergeneesmiddelen, blijkt dat de verkoop van antibiotica in de landbouw vorig jaar met bijna tien procent is gestegen.
Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) was het gebruik tussen 1999 en 2006 al met ruim zestig procent toegenomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de VWA slaan alarm over het ongebreidelde gebruik in de veehouderij.

Resistente 'superbacterie'

Zonder maatregelen kunnen resistente superbacteriën de kop opsteken die voor zwakke patiënten in ziekenhuizen fataal kunnen uitpakken. "Het is een hele, hele grote zorg" , aldus Roel Coutinho van het RIVM, die het gebruik van antibiotica vandaag aan de orde stelt op een symposium in Utrecht.

Vele miljoenen euro's

Drie jaar geleden is vastgesteld dat varkens de MRSA-bacterie op mensen kunnen overbrengen. Het ministerie van Landbouw zegde toe het probleem aan te pakken. Hier ziet Coutinho 'weinig van terug'. "Dit gaat over de volksgezondheid ", aldus Benno ter Kuile, microbioloog bij de VWA. Hij vreest dat de situatie over vijf tot vijftien jaar onbeheersbaar wordt. De kosten voor de volksgezondheid kunnen dan met vele miljoenen euro's stijgen. Lees verder.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top