ACTUEEL

Aafje en Faveo bereiken akkoord bij rechter

Thuiszorgorganisatie Aafje, die na de nieuwe aanbestedingen per 23 april in een groot deel van Rotterdam de thuiszorg gaat leveren, heeft dinsdag, na tussenkomst van de rechter, een overeenkomst gesloten met het failliete Faveo over de overname van het personeel. Dat meldt RTV Rijnmond.

De rechter heeft de partijen in een zes uur durende zitting gedwongen tot een oplossing te komen. Dit omdat de datum van 23 april zeer dichtbij komt. Er is afgesproken dat Aafje de 353 werknemers overneemt tegen bestaande arbeidsvoorwaarden. Ze hoeven niet te solliciteren. Dat vertelt Wim van der Hooren van Abvakabo FNV in het programma Wakker op Radio Rijnmond. Naast de twee thuiszorgaanbieders Aafje en Faveo is de vakbond als derde partij betrokken bij de overeenkomst.

Overname personeel

De groep van medewerkers van Faveo wordt opgesplitst. Tweehonderd man komt in vaste dienst. De anderen komen in een flexpool die ieder jaar een stuk wordt ingekrompen, omdat het werkaanbod afneemt. De 200 werknemers die het langst in dienst zijn geweest bij Faveo krijgen een vast dienstverband en de overigen komen in een zogenaamde flexpool, omdat de gemeente gaat afbouwen en er straks minder werk overblijft. De flexpool bestaat voor de duur van een jaar en wordt elke maand met 1/12 afgebouwd.

Aafje stapte naar de rechter omdat Faveo haar personeelsbestand niet wilde verstrekken. Aafje wilde het oud-personeel van Faveo die de aanbestedingsronde heeft verloren en daardoor per 23 april een groot deel van haar werk verliest overnemen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Constant van Schelven, voorzitter Raad van Bestuur

14 maart 2013

Inderdaad is er overeenstemming bereikt. Die is evenwel op essentiële onderdelen anders dan wat de redactie weergeeft en veel minder rooskleurig. Dat is toch het gevaar als je bij de overschrijfpers hoort en niet bij alle partijen even checkt en niet even de moeite neemt grondig kennis te nemen van de onder leiding van de rechter vastgestelde teksten. Als handreiking bijgaand het door ons uitgebrachte persbericht.

PERSBERICHT

Uitkomst kort geding:
Aafje biedt medewerkers Faveo een arbeidsovereenkomst aan

Gisteren is tijdens een kort geding een akkoord bereikt tussen Aafje en Faveo. Aafje biedt aan 353 medewerkers van Faveo een arbeidsovereenkomst aan, deels met een vast contract en deels in een flexibele pool. “Zo behouden zoveel mogelijk thuiszorgklanten hun vaste huishoudelijke hulp.” licht Evelyn Lindeman (Raad van Bestuur Aafje) toe. “Belangrijk, want klanten hechten waarde aan het behoud van hun vaste hulp”.

Aafje biedt aan de medewerkers van Faveo, die op dit moment werkzaam zijn in Kralingen-Crooswijk, Prins Alexander, IJsselmonde en Charlois Zuid, een arbeidsovereenkomst aan. Dit zijn de deelgemeenten waar Aafje eind vorig jaar de aanbestedingen heeft gewonnen. Het gaat in totaal om 353 medewerkers van Faveo, van wie Aafje de NAW-gegevens zal ontvangen.

Vanaf 22 april aanstaande komen circa 200 medewerkers in vaste dienst bij Aafje. Dit aantal kan, afhankelijk van het aantal uren, mogelijk oplopen afhankelijk van aantal uren en definitieve inschaling. De overige medewerkers komen terecht in een flexibele pool. Per deelgemeente wordt op basis van het afspiegelingsbeginsel bekeken welke medewerkers van Faveo in aanmerking komen voor een vast contract bij Aafje.

De vaste contracten bij Aafje bestaan uit hetzelfde aantal uren dat de medewerkers bij Faveo werken. Ook de CAO voorwaarden blijven hetzelfde, met uitzondering van de inschaling. De medewerkers worden bij Aafje (voorlopig) ingeschaald in schaal 15, met uitzondering van de lagere schalen. Medio juli 2013 volgt een definitieve inschaling, wat mogelijk een aanpassing betekent in de schaal.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie over dit bericht kunt u (tijdens kantooruren) contact opnemen met de afdeling Communicatie van Aafje via 010 20 77 600. Buiten kantooruren kunt u bellen met 06 51 59 94 99.

Over Aafje
De naam Aafje is geïnspireerd door Aafje van Hulst. Zij was één van de leidende vrouwen die de basis legde voor ons werk van nu. Met professionaliteit en ondernemerschap. Zó willen ook wij ons onderscheiden. Aafje helpt klanten thuis én klanten kunnen bij Aafje wonen en logeren. Aafje is altijd in de buurt. Met thuiszorg, huizen en zorghotels. Ruim 6.000 enthousiaste collega's, vrijwilligers en stagiairs zetten zich iedere dag in om onze 11.000 klanten de zorg te geven, die we onze eigen ouders ook toewensen. Aafje biedt zorg in de regio Rotterdam, Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard en de Drechtsteden. www.aafje.nl

Anoniem

22 maart 2013

Leuk die onderhandelingen van Faveo en Aafje en gemeente Rotterdam.
Ik ben 22 jaar werkzaam bij Thuiszorg/Faveo en ben net naar Aafje geweest vooor mijn nieuwe arbeidsovereenkomst en ja het lijkt goed qua CAO dat overgenomen wordt maar ik ga er wel 15 schalen op achteruit( ongeveer 300 euro per maand). Ik ben alleenstaand en kostwinner.
Ik moet nu een arbeidsovereenkomst tekenen voor 28 maart anders verlies ik al mijn rechten op WW of WWB.
Kan het gekker in Nederland.
Wie o wie kan mij helpen en wat moet ik nu doen?????

Top