ACTUEEL

Tuchtzaak tegen microbiologen Maasstad van start

Drie microbiologen van het Maasstad Ziekenhuis zeggen dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de uitbraak van de multiresistente Klebsiella bacterie bij het ziekenhuis in 2010 en 2011. Vandaag verschenen zij voor het regionaal medisch tuchtcollege in Den Haag. Dit meldt de NOS

Op 25 januari 2012 maakt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekend de drie microbiologen voor de rechter te slepen. De microbiologen zijn in de ogen van de IGZ de hoofdverantwoordelijken voor de volledig falende aanpak van de grote Klebsiella-uitbraak. De NOS onthulde de betreffende uitbraak die ook dodelijke slachtoffers maakte op 31 mei 2011.

Niet verantwoordelijk

De microbiologen wijzen een vierde microbioloog en deskundigen op het gebied van infectiepreventie aan als hoofdverantwoordelijken. De microbiologen stelden dat de deskundigen infectiepreventie in het ziekenhuis de verantwoordelijkheid hadden voor de preventie en de bestrijding van bacteriële uitbraken. De vierde microbioloog wordt overigens niet aangeklaagd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), omdat hij terminaal ziek is.

Aanklacht

In de aanklacht die vanmiddag werd voorgelezen door de voorzitter van het tuchtcollege, worden de microbiologen primair verantwoordelijk gehouden voor “de detectie van de bacteriën, het doen nemen van maatregelen ter bestrijding van de uitbraak en het er zich van vergewissen dat de maatregelen ook daadwerkelijk uitgevoerd worden.”

De microbiologen hebben volgens de aanklacht als primair verantwoordelijken gehandeld ‘in strijd met de zorg die zij als maatschap arts microbioloog, dan wel individueel hadden moeten betrachten.’ Hierdoor zouden zij tuchtrechtelijk verwijtbaar hebben gehandeld.

Uitbraak

In 2011 kwam het Maasstadziekenhuis in het nieuws toen 118 mensen besmet raakten met de Klebsiellabacterie. Van hen zijn er 28 overleden. Drie van hen stierven “zeer waarschijnlijk” als gevolg van de bacterie. Uiteindelijk werden ruim 8400 mensen gescreend.

De uitspraak van het tuchtcollege is over acht weken.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

20 maart 2013

Wie was er nou weer eindverantwoordelijk voor de zorg in het ziekenhuis?
Die RvB zal wel weer een vertrekpremie hebben geïncasseerd en elders weer aan het werk zijn.
Het tuchtrecht zal die RvB nooit raken omdat die niet valt onder het tuchtrecht.

Top