ACTUEEL

Oost-Groningers massaal aan de implantaten

Gebitsimplantaten zijn populair in Oost-Groningen. Het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal heeft in september een patiëntenstop bij de afdeling mondziekten en kaakchirurgie ingevoerd, omdat het geld op was. Zorgverzekeraar Menzis geeft het ziekenhuis nu extra geld om de behandelingen uit te voeren. Dat heeft ziekenhuisdirecteur Guus Bruins dinsdag bekend gemaakt.

Financiële middelen ontbreken

De afdeling mondziekten en kaakchirurgie werd begin 2008 geopend. Hierop volgde een toestroom van patiënten diehet ziekenhuis financieel niet aankon. Pas na afspraken over een aanvullende financiering van Menzis konden er met ingang van 1 januari 2009 weer nieuwe patiënten terecht. Volgens de directeur krijgt het ziekenhuis per patiënt extra geld van de zorgverzekeraar.

Vraag overstijgt verwachting

In totaal hebben zich in 2008 vijfhonderd patiënten gemeld voor een nieuw implantaat, een systeem waaraan een kunstgebit of - tand bevestigd kan worden. Dit was aanzienlijk meer dan de honderdvijftig gevallen waar het ziekenhuis en Menzis rekening mee hadden gehouden. Daarom konden 350 patiënten niet geholpen worden. Na nieuwe afspraken met de zorgverzekeraar hebben zij begin dit jaar alsnog een implantaat gekregen. De directie van het ziekenhuis verwacht dit jaar ongeveer zevenhonderd mensen een implantaat te kunnen geven.

Slechte gebitten in Oost-Groningen

Cijfers van het CBS lieten eerder al zien dat het slecht gesteld is met de gebitten van Oost-Groningers. In dit gebied heeft 25 procent van de mensen van zestien jaar en ouder een kunstgebit. Landelijk is dit 18,3 procent. Bruins vermoedt dat de slechte gebitten te maken hebben met een gemiddeld laag opleidingsniveau en slechte eet- en leefgewoonten. Hierdoor hebben in deze regio ook meer mensen overgewicht en hart- en vaatziekten. Voor de behandeling van deze patiënten heeft het ziekenhuis Menzis geen extra geld hoeven te vragen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top