ACTUEEL

IGZ neemt sterftecijfers hartchirurgie onder de loep

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil van alle betrokken ziekenhuizen snel duidelijkheid over de operatie- en sterftecijfers van afdelingen hartchirurgie. Dit heeft onderzoeksprogramma Argos zaterdag gemeld.

Aanleiding voor de verscherpte belangstelling van de IGZ zijn de problemen op de afdeling cardiochirurgie van het HagaZiekenhuis in Den Haag. Het ziekenhuis schortte op 27 maart het uitvoeren van hartoperaties op. Argos meldde toen dat in het ziekenhuis al jaren gemiddeld meer patiënten na een hartoperatie overlijden dan in andere hartcentra. Ook had een chirurg verkeerde sterftecijfers doorgegeven.

Toelichten

De inspectie heeft blijkens berichtgeving van Argos op 27 maart een brief gestuurd aan alle ziekenhuizen met een hartafdeling om "binnen twee weken" alle cijfers van de laatste vijf jaar aan te leveren. Ook moeten de ziekenhuizen de cijfers toelichten. De Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie verwacht niet dat er veel nieuws naar boven komt; de cijfers zijn al bekend bij de vereniging.

Calamiteiten

Met de uitvraag komt de IGZ in ieder geval tegemoet aan de wens van Hartpatiënten Nederland. Volgens de patiëntenvereniging zijn de calamiteiten bij ondermeer het Ruwaard van Putten Ziekenhuis, het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis en recentelijk het HagaZiekenhuis een indicatie dat het niet goed zit met de veiligheid op hartafdelingen. Deze suggestie wordt door artsenverenigingen met klem van de hand gewezen.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top