Finance

Kamer wil steviger aanpak zorgfraude

Na een bezoek aan de supermarkt of een reparatie van de auto in de garage, volgt standaard een rekening. De Tweede Kamer vraagt zich af waarom dat nog steeds niet gebeurt na een bezoek aan bijvoorbeeld het ziekenhuis. "Je hebt er zo immers meteen 13 miljoen controleurs bij", stelt VVD-Kamerlid Anne Mulder.

Na een bezoek aan de supermarkt of een reparatie van de auto in de garage, volgt standaard een rekening. De Tweede Kamer vraagt zich af waarom dat nog steeds niet gebeurt na een bezoek aan bijvoorbeeld het ziekenhuis. "Je hebt er zo immers meteen 13 miljoen controleurs bij", stelt VVD-Kamerlid Anne Mulder.

Stijgende kosten

Zeker nu de zorgkosten stijgen, wil de Kamer dat alles op alles wordt gezet om de zorgfraude grondiger aan te pakken. Volgens schattingen wordt er jaarlijks zo'n 7 miljoen euro gefraudeerd in de zorg.

Met PvdA, PVV, CDA en D66 pleit Mulder ervoor om een overzicht naar de patiënt te sturen, om zo sneller fraude op te sporen. Hij wil woensdag van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) horen wanneer die denkt dat dit geregeld kan zijn. Zorgverzekeraars zouden bovendien minder nonchalant moeten omgaan met signalen van patiënten die zeggen dat er iets niet klopt, aldus PvdA, PVV en D66.

Wittejassencriminaliteit

Net als Mulder wil Hanke Bruins Sot (CDA) de omvang weten van deze "wittejassencriminaliteit". Het CDA mist nu zicht op het aantal fraudezaken dat de zorgverzekeraars aandragen bij het Openbaar Ministerie en cijfers van hoe vaak justitie overgaat tot vervolging.

Verder zouden voor fraude of oplichting veroordeelde zorgverleners als het aan de Kamer ligt harder kunnen worden aangepakt. Wie ernstig in de fout is gegaan, willen PVV en VVD uit het beroepsregister laten schrappen. Ook zou de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de zorgverzekeraars niet langer moeten verplichten om met veroordeelde artsen een contract te sluiten, menen Mulder, Reinette Klever (PVV) en Pia Dijkstra (D66). Dijkstra en Klever voelen ervoor om een lijst van zorgverleners die voor grote zaken zijn veroordeeld openbaar te maken.

De Kamer debatteert woensdagmiddag met Schippers over zorgfraude. Tot nu toe gaf de minister aan dat zij de patiënt via de zorgverzekeraar zo veel mogelijk inzicht wil geven in de zorgkosten, maar ze wil dat wel zo effectief mogelijk regelen op een manier die het systeem zo min mogelijk belast. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

de Vries

10 april 2013

Ja aandeelhouders/ zorgondernemers zien geen verschil tussen een mens met een soms dodelijke aandoening of een auto. Je kan daarom best apothekertje spelen bij de Jumbo bijvoorbeeld. Of ziekenhuisje spelen in verbouwde villa's die daar nooit voor bedoeld zijn. Of je collega specialisten zodanig onder druk zetten dat ze de dood verkiezen boven het slavenbestaan dat managers van zorgondernemers hen willen opleggen.
Nee, met de marktwerking komen we er wel.
Onbegrijpelijk dat de politiek niet snapt dat gezondheid iets kost en dat het nou eenmaal bij integer zaken doen door dokters, iets zal blijven kosten en nooit geld oplevert dan voor de beroepsbeoefenaren alleen.

Maar als een boerenslimme zorgondernemer stelt op een congres voor specialisten dat 'de marges zijn ruim, we kunnen allemaal heel veel geld verdienen' dan kan men terecht de vraag stellen, zoals de SP doet, of de overheid aan het juiste adres is als het gaat om kostenbeheersing op de lange termijn.

Marktwerking is de doodsteek voor betaalbare zorg, het speelt in op het egoisme van artsen en maakt van hen geen collegaas maar concurrenten.

Anoniem

10 april 2013

We schrijven medio jaren 80 van de vorige eeuw.
Case was een fysiotherapeut (eenmanszaak) die aantoonbaar meer dan 176 uur dienstverlening per week declareerde bij wat toen nog ziekenfondsen heten.
Zaak is bij de rechter geweest was, zeker voor die tijd, een hele stap voor ziekenfondsen,
Ik weet nog dat de ziekenfondsen de zak hebben verloren, weet helaas niet meer de reden van de vrijspraak.

Moraal van het verhaal; Oplichten is van alle tijden. Was er, is er en zal er altijd zijn. Heeft niets met marktwerking te maken.

Mijn devies: Aanpakken die fraude en als 13 miljoen daar Alert op kunnen zijn, ja graag!

Anoniem

11 april 2013

hoe noem je dan de 1,4 miljard winst van de zorgverzekeraars?
Dat geld is ook gestolen van de premiebetalers.........
doe daar maar iets aan.
Een blik in hun parkeergarage en je weet dat ze de boel bedonderen .
Licht hun accountant eens door naar weggesluisde winsten

Stand Happert

6 mei 2013

... ik ken nog een bedrijf die, vooruitlopend en innovatief als zij waren, reeds zorg draagde voor het uitsturen van een groot deel van de rekening naar de clienten. En zij had als beleid om de komende jaren elke client te informeren over de factuur die betaald moest worden over de genoten zorg.
Een zorgbedrijf dat dit soort transparantie voor stond. Een bedrijf dat snapte dat je moet zorgen voor duidelijkheid en openheid van de factuur en een zorgbedrijf dat snapte dat die 13 miljoen controleurs er moeten zijn, al wat het alleen maar om deze 13 miljoen mede verantwoordelijk te maken voor de zorgkosten en daarmee betrokkenheid (en uiteindelijk gepaste zuinigheid) mocht verwachten.

Controle is natuurlijk goed en dit zorgbedrijf deed al regelmatig de vragen van clienten over de zorgkosten die zij in rekening bracht verantwoorden, uitleggen en nog eens uitleggen totdat het duidelijk was. De DBC's zijn en waren nu eenmaal lastig uit te leggen, dus dat kostte meestal meerdere mailtjes en gesprekken.

Helaas is dit zorgbedrijf fanatiek om zeep geholpen door zorgverzekeraars en politiek. Te ver vooruit in haar bestaan. Te bedreigend voor veel verzekeraars en politiek.

Enig idee welk prachtig zorgbedrijf dit is geweest?

Top