ACTUEEL

Bussemaker steunt innovaties Meavita

  • Onbekend
  • 24 juni 2009
  • 1785 keer gelezen
  • 0 reacties

Staatssecretaris Jet Bussemaker wil de nieuwe stichtingen van Meavita helpen bij innovaties, mits zij zorgen voor meer buurtwelzijn in hun concept. Dat zei zij tijdens het ZorgInnovatiePlatform (ZIP) event op woensdag 24 juni.

Thuiszorgpiramide kantelen

De toezegging van Bussemaker is opmerkelijk. Het inmiddels ter ziele gegane Meavita raakte in de problemen ondermeer door peperdure innovaties, zoals het TV Foon-project. Dit betekent wat het ZIP betreft allerminst dat ICT geen plek heeft in de thuiszorg. Marijke van Hees, onder meer Programmadirecteur IZIT (Innovatie van Zorg door ICT in Twente), benadrukt dat de ‘piramide in de thuiszorg’ gekanteld kan worden met behulp van ICT. De organisatie kan hiermee als het ware platter worden gemaakt. Volgens Van Hees kunnen we van Meavita leren dat de zorg meer samen moet doen. ICT kan ondersteuning bieden om de zorg in het huis van de patiënt te brengen.

Bussemaker pleit voor meer aandacht voor het sociale netwerk van de patiënt. Hierbij moet de patiënt een beroep kunnen doen op de eigen wijk. Bussemaker vindt dat gemeenten niet voldoende worden beloond voor goed gedrag. Als onder meer welzijn, mantelzorg en woningbouw beter samenwerken, wordt er ook minder aanspraak gedaan op de AWBZ, aldus Bussemaker. Het inzetten van wijkverpleegkundigen en buurtzorg kan volgens haar noodgedwongen zijn door de financiële situatie van instellingen, maar daarom niet minderwaardig.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top