ACTUEEL

Van Rijn informeert Kamer over zorgakkoord

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) informeert de Tweede Kamer woensdagochtend over de gesprekken van het kabinet met werkgevers en werknemers in de zorg. De grootste vakbond, Abvakabo FNV, liet woensdag weten dat het geen handtekening zet onder een eventueel zorgakkoord.

Afwijzing voorstel

Abvakabo zegt dat het de politieke bij het kabinet mist om te komen tot een zorgakkoord met draagvlak. Het kabinet wees volgens de bond het ultieme voorstel af om personeel in de zorg een deel van de loonruimte te laten inleveren om zo te voorkomen dat 100.000 banen in de thuiszorg verloren zouden gaan. Volgens voorzitter Corrie van Brenk kan Abvakabo FNV in deze tijd met historisch veel werklozen niet verantwoorden dat daar met steun van de vakbond nog tienduizenden uit de zorg zouden bijkomen.

Beperkt banenverlies

Van Rijn gaf zaterdag al aan dat hij eigenlijk alleen nog wachtte op Abvakabo, aangezien de overige organisaties van werknemers en werkgevers wel wilden meewerken. In het voorstel van de staatssecretaris zou, mede door natuurlijk verloop, het banenverlies worden beperkt tot hooguit 30.000. Ook dit laatste voorstel van Van Rijn leidde er volgens Van Brenk toe dat nog steeds zo'n 50.000 medewerkers zonder werk zouden raken, aangezien in de thuiszorg veel mensen op kleine contractjes werken.

Van Rijn gaf eerder al aan dat hij op een verantwoorde manier wil hervormen met behoud van zo veel mogelijk werkgelegenheid. De Kamer vroeg opheldering en wil als het even kan deze week nog over de ontwikkelingen praten.

Nullijn

Verder zit het Abvakabo niet lekker dat een akkoord over bezuinigingen en hervormingen in de zorg geen garantie biedt dat er in augustus niet alsnog wordt besloten het personeel in de zorg op een nullijn te zetten. Het zorgakkoord wordt met dit pakket voor meer dan de helft betaald met geld van werknemers en geld voor de zorg, meent de vakbond.

Protestmanifestatie

Het werd de grootste vakbond dinsdagavond duidelijk dat het kabinet het voorstel van Abvakabo, ook na een laatste poging niet wilde. De bond verwijt het kabinet dat het ,,halsstarrig vasthoudt aan de afbraak van de zorg'' en kondigt aan alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat deze plannen niet de steun krijgen van een meerderheid in Eerste en Tweede Kamer. Zaterdag 8 juni is er een protestmanifestatie.

(ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top