ACTUEEL

Zorgverlener ziet data-uitwisseling verslechteren

Zorgverlener ziet data-uitwisseling verslechteren

Bijna twee derde van de zorgverleners (62 procent) is van mening dat de informatie-uitwisseling binnen de eigen organisatie de laatste jaren is verslechterd. Dit blijkt uit het onafhankelijk Europees onderzoek in opdracht van technologiebedrijf Ricoh.

Opmerkelijk is dat een deel van het probleem blijkens het onderzoek juist ligt in de snelle technologische vooruitgang. Veel zorginstellingen kampen volgens de onderzoekers met een overdaad aan informatie. Volgens 95 procent van de respondenten maakt de toenemende hoeveelheid informatie uit verschillende bronnen het werk lastiger. Nog eens 38 procent vindt dat de  implementatie van nieuwe technologie het beheer van bedrijfskritieke informatie moeilijker heeft gemaakt.

Ongestructureerd

Zorginstellingen zijn volgens de onderzoekers onvoldoende in staat om hun documentprocessen gelijk te laten oplopen met de snelle technologische veranderingen. Als gevolg hiervan zijn systemen niet met elkaar verbonden, zijn gegevens ongestructureerd en zijn werknemers niet in staat om toegang te krijgen tot kritieke bedrijfsinformatie op cruciale momenten.

Samenwerking

Bovendien volgen verschillende bedrijfsonderdelen een ander automatiseringstempo. Dit leidt er toe dat het ene bedrijfsonderdeel vaak niet toegerust is om informatie van een andere bedrijfsonderdeel automatisch te ontvangen of te verwerken. Daarbij meldt meer dan de helft van de zorgverleners (51 procent) dat samenwerkingsprogramma's het beheer van bedrijfskritieke documenten moeilijker heeft gemaakt.

Training

Opvallend is dat bijna acht van de tien respondenten van mening is dat hun organisatie in nieuwe technologie investeert voordat de functionaliteit van bestaande hulpprogramma’s optimaal is benut. Bijna één op de drie zorgwerknemers (32 procent)  klaagt bovendien over gebrek aan training op het gebied van nieuwe technologie.

Positief

Ondanks de kritiek hechten werknemers in de zorg blijkens het onderzoek veel waarde aan verdere digitalisering. Werknemers in de gezondheidszorg blijken zes keer meer geneigd om aan digitalisering een positieve impact op het werkproces toe te schrijven dan werknemers uit de energiesector.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

2 mei 2013

Ja Diederik Stapel is ook weer actief. Wie gelooft die onderzoekjes nog. Slager en eigen vlees, miljardenvlees zeg maar.

Anoniem

2 mei 2013

Ja Diederik Stapel is ook weer actief. Wie gelooft die onderzoekjes nog. Slager en eigen vlees, miljardenvlees zeg maar.

Top