ACTUEEL

Allochtone patiënten liggen langer in het ziekenhuis

Allochtone Nederlandse patiënten hebben een hoger risico op heropnames en een langer dan verwachte ligduur dan autochtone Nederlanders. Dit concluderen onderzoekers van het VUmc in een onderzoek dat is gepubliceerd in het European Journal of Public Health.

De onderzoekers komen tot deze conclusie na onderzoek van data over Nederlandse ziekenhuisopnames van 1995 tot 2005. De onderzoekers onderzochten het aantal heropnames van patiënten binnen 30 dagen en het hoe vaak de ligduur meer dan drie dagen langer duurde dan verwacht. Bij met name Surinaamse en Turkse Nederlanders van ouder dan 45 jaar werd een significante hogere kans op ongeplande heropname gemeten.

Laaggeletterdheid

Verschillen in de kwaliteit van ziekenhuiszorg zijn een mogelijke verklaring voor de gevonden variatie, maar andere oorzaken kunnen niet worden uitgesloten, zo stellen de onderzoekers. Ook een factor als laaggeletterdheid kan bijvoorbeeld leiden tot een hogere zorgbehoefte van allochtone Nederlanders, maar daar dient nog verder onderzoek naar gedaan te worden, aldus de onderzoekers van het VUmc.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

6 mei 2013

Het zoveelste nutteloze onderzoek. Nutteloos omdat je er in dit land toch geen konkwenties aan mag verbinden want dat is niet haags korrelt. Tenzij Dhr. Wilders straks hopelijk de lakens uit mag delen! Dan zullen er veel hoofddoeken tussen de afmerende allochtonen boten zitten richting de thuisoorden van dit volk. Deporteren die handel want ik merk in mijn eigen praktijk dat alloos uiteindelijk meer kosten dan opleveren. Ze hebben hun tijd nu wel genoeg in luilekkerland gehad. Ik moet me ook de barsten werken soms wel 18 uur per dag!

Kurt

7 mei 2013

Heb jij een praktijk ?

Top