Finance

Private investeerders rukken op in zorg

Steeds meer private investeerders ontdekken de zorgsector, bericht de Volkskrant. Alleen al in de maand december dienden zich drie ondernemers aan die miljoenen euro’s willen steken in een bestaand, of zelfs een nog te bouwen ziekenhuis.

Groeimarkt

Zorg is dankzij de vergrijzing een groeisector en wegens de constante toestroom van patiënten niet onderhevig aan conjunctuurschommelingen. Vooral ziekenhuizen worden momenteel beschouwd als een veelbelovende investering, een groeimarkt, zo meldt de krant.

Ondernemers in ziekenhuizen

De al jaren kwakkelende IJsselmeerziekenhuizen komen voor 5 miljoen euro plus het reorganisatierisico in handen van arts-ondernemer Loek Winter. Overheid en ziektekostenkassen garanderen met ruim 40 miljoen euro de financiële gezondmaking van het technisch failliete ziekenhuis. Binnenkort hoopt Winter ook de onderhandelingen met het Sint Jans Gasthuis in Weert af te ronden, waarbij hij 30 procent van de aandelen krijgt en bestuursvoorzitter wordt.

De Zeeuw Arnold Slik, topman van het Zwitserse consultancyconcern Davaci, werkt aan een gloednieuw ziekenhuis op Walcheren, samen met een consortium. Dat er op het eiland (in Vlissingen) al jaren een ziekenhuis staat, doet er niet toe: Slik wil de concurrentie wel aan.

Consultancybedrijven

De opmars van particuliere investeerders in de gezondheidszorg is al een paar jaar sluipenderwijs gaande, sinds de politiek besliste dat marktwerking in de zorg moet leiden tot én lage prijzen én een betere kwaliteit. Een kleine rondgang maakt duidelijk dat er in de gezondheidszorg veel plannen zijn om ziekenhuizen geheel dan wel gedeeltelijk te privatiseren. Consultancybedrijven, kind aan huis bij ziekenhuizen die zich willen wapenen voor de concurrentie, spelen hierbij vaak een cruciale rol.
Lees meer in de Volkskrant.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

van de laar

11 april 2014

Gaarne vragen wij Uw aandacht voor onze site www.stgeerstelijnsklinieken.nl
Vriendelijke groet

Top