ACTUEEL

OM buigt zich over onderzoek maagverkleining

Het Openbaar Ministerie (OM) in Assen buigt zich over het lopende onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar het overlijden van patiënten na een maagverkleiningsoperatie in het Scheper ziekenhuis in Emmen. Het OM wil duidelijkheid over wat er precies is gebeurd bij deze ingrepen, om te kunnen beoordelen of er sprake is van strafbare feiten. Dat heeft het OM dinsdag bekend gemaakt.

Onafhankelijke onderzoek

De IGZ is in afwachting van het onderzoek door een onafhankelijke commissie, die de raad van bestuur van het ziekenhuis in Emmen heeft ingesteld.
Die commissie is samengesteld op advies van de Advies- en bemiddelingscommissie van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. De commissie wordt geleid door professor Jan Willem Greve, als deskundige op het gebied van maagverkeiningsoperaties. Bij het onderzoek wordt ook een patiëntenbelangenvereniging betrokken.

Aangifte dood door schuld

De zoon van een patiënt die is overleden na een maagverkleining in het Scheper Ziekenhuis in Emmen deed half mei 2009 aangifte wegens dood door schuld tegen zowel de chirurg als het ziekenhuis. Met de aangifte wilde hij bewerkstelligen dat het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek instelt. Het OM in Assen is daarna gestart met het voorbereiden van een strafrechtelijk onderzoek voor naar het Scheperziekenhuis in Emmen en tegen de betrokken maagchirurg van dat ziekenhuis. De inspectie kondigde eind april aleen onafhankelijk onderzoek aan naar het verband tussen de dood van de patiënten en het handelen van de chirurg.

Overleden patiënten

In het Scheper Ziekenhuis zijn zes patiënten overleden na een maagverkleining. Dit jaar hebben drie mensen zo'n operatie niet overleefd. Vorig jaar stierven eveneens drie patiënten. De chirurg die deze operaties heeft uitgevoerd, is op non-actief gesteld.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top