ACTUEEL

RKZ ziet Iraaks bezoek als internationale erkenning

Drie Iraakse artsen brengen deze week een studiebezoek aan het brandwondencentrum Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk. Volgens plastisch chirurg en initiator Paul van Zuijlen wint het brandwondencentrum als internationaal expertisecentrum aan gewicht en kloppen steeds meer buitenlandse artsen bij het ziekenhuis in Beverwijk aan.

"Dat wij als Beverwijks brandwondencentrum steeds vaker worden benaderd voor het delen van kennis op internationaal niveau beschouwen wij als geweldige erkenning voor ons werk", stelt Van Zuijlen, als plastisch chirurg werkzaam in het RKZ.

Combinatie

Volgens Van Zuijlen is het RKZ door een combinatie van factoren aantrekkelijk voor buitenlandse artsen. Het RKZ is een relatief klein ziekenhuis  met hoge concentratie aan kennis en expertise op het gebied van ondermeer infectiemanagement, multidisciplinaire behandeling en specifieke technieken en instrumenten. Ook heeft het brandwondencentrum enkele bijzondere eigen technieken ontwikkeld, ondermeer voor het gebruik van kunsthuid en het meten van littekens.

Inhoudelijke invulling

Door dit alles kunnen artsen van elders in relatief korte tijd hun kennis bijspijkeren. “In het RKZ combineren we verschillende perspectieven waardoor we buitenlandse artsen kunnen helpen out of the box te denken”, stelt Van Zuijlen. Dit geldt ook voor de Iraakse artsen die nu op bezoek zijn. Dankzij Amerikaanse steun kunnen de artsen in Bagdad beschikken over een goed geoutilleerd brandwondencentrum.  “Het is een prachtig centrum”, stelt Van Zuijlen. “Maar de inhoudelijke invulling blijft achter. Het zijn heel kundige chirurgen, alleen op het paramedische vlak schieten ze tekort.”  

Veiligheid

Oorspronkelijk zou Van Zuijlen dit voorjaar een bezoek brengen aan de Medical City in Bagdad, een keten van zeven ziekenhuizen waar de Iraakse artsen aan verbonden zijn. Vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in de Iraakse hoofdstad heeft Van Zuijlen hier vanaf gezien en zijn de Iraki’s uitgenodigd om naar Nederland te komen.

Verdubbeling

Van Zuijlen wil een toekomstig tegenbezoek niet uitsluiten. De behoefte aan kennis is in ieder geval enorm. Het aantal patiënten met brandwonden in de Medical City is in 2012 meer dan verdubbeld tot 2500. Niet alleen bomaanslagen zijn hier debet aan, ook proberen wanhopige burgers zelfmoord te plegen door zichzelf te verbranden en gebeuren er veel ongelukken met onveilige kooktoestellen.  

Kennisoverdracht

Van Zuijlen verwacht niet dat het RKZ in de toekomst ook veel patiënten uit het Midden-Oosten zal gaan behandelen. “Er zal weleens een patiënt overkomen”, denkt Van Zuijlen. “Onlangs zijn we zelfs door CNN benaderd voor hulp aan een verbrand meisje uit Syrië. Maar we zullen ons concentreren op onderwijs en kennisoverdracht.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top