ACTUEEL

St. Maartenskliniek pakt medicijnverspilling aan

St. Maartenskliniek pakt medicijnverspilling aan

De apotheek van de St. Maartenskliniek in Nijmegen wil de verspilling van medicijnen aanpakken. Door de medicijnen bij de uitgifte luchtdicht te sealen en een thermometer-chip mee te leveren, wil de apotheek vaststellen of teruggebrachte medicijnen opnieuw kunnen worden verstrekt aan andere patiënten. Dat meldt de NOS.

De proef duurt negen maanden. De chip wordt alleen bij duurdere medicijnen mee verpakt, omdat het loont om de verspilling daarvan te beperken. De chip zelf kost enkele euro’s. Per jaar wordt naar schatting voor zo'n 100 miljoen euro aan geneesmiddelen weggegooid. Het opnieuw verstrekken van medicijnen die zijn teruggebracht, is nu verboden omdat niet is vast te stellen of de geneesmiddelen op de juiste temperatuur zijn bewaard.

Proef

De proef is gebaseerd op het Gouden Zorgidee van 2011 van bedenkster Anja Visser uit Castenray. Als apothekersassistente ergerde zij zich aan de verspilling door het weggooien van vele goede medicijnen.

Anja Visser over 'Beste Zorgidee 2011'

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Joze

29 mei 2013

Heel goed plan, dit moet uitgevoerd kunnen worden.
Dit heb ik al zo vaak doorgegeven en aangekaart maar er werd niets meegedaan. Onze dochter was afhankelijk van veel medicatie. Voor dat ze de laatste keer naar het ziekenhuis ging hadden wij wat bij de apotheek wat besteld. Wij wisten niet dat dit de laatste keer zou zijn maar ik heb tegen de Apotheek gezegd: Laat de medicijnen nog maar even bij jullie, als ze dan weer thuis komt kan ik het altijd nog zeggen en kan het gebracht worden. want als de medicijnen over de toonbank waren mochten ze niet meer gebruikt worden was mij bekend. Maar wat doen ze.... toch de medicijnen brengen allemaal dure pijnstillers en Instanyl wat heel erg duur is. Onze dochter is overleden. Nu staat er nog voor meer dan €1.000,00 in de gang die niet gebruikt worden en nog helemaal dicht zitten en god bewaard is gebleven. Ik ga niet met die grote zak naar de Apotheek, de huisarts komt ze ophalen. In het verleden in haar leven zijn er veel dure medicijnen vernietigd zoals Enbrel en Kineret, die ze niet kon verdragen of die niet de verwachte werking hadden. Jammer geld, maar de rekening gaat wel naar de zorgverzekeraar. Ben blij dat wij eens serieus worden genomen.

Anoniem

9 juni 2013

Waarom van crèmes voor huidaandoeningen, b.v.Efudix, geen kleinere hoeveelheden geproduceerd. Ik heb eeb tube van 40 mg, terwijl ik met 10 mg meer dan genoeg zou hebben. Dit is in het algemeen met verpakking van medicijnen die je eenmalig nodig hebt. Dus: mogelijkheid van kleinere verpakkingen gewenst!

Top