ACTUEEL

Vakbond ziet topsalarissen verder stijgen

Vakbond ziet topsalarissen verder stijgen

Vijftig bestuurders in de ouderenzorg verdienden vorig jaar meer dan de balkenendenorm van 193.000 euro. Dat blijkt uit de salarisranglijst die vakbond Abvakabo FNV jaarlijks uitbrengt. Volgens de vakbond bewijst de lijst dat topbestuurders opnieuw meer zijn gaan verdienen.

“In tijden waarin er flink wordt bezuinigd in de zorg, tienduizenden thuiszorgmedewerkers loon moeten inleveren en tienduizenden banen dreigen te verdwijnen, stijgen de salarissen aan de zorgtop flink door”, stelt Abvakabo FNV. “In 2010 verdiende de aanvoerder van de Actiz50 nog 287.049 euro. In 2011 kon de nummer één van de ranglijst 327.075 euro bijschrijven. Maar in deze editie, waarin de salarissen van 2012 op een rijtje zijn gezet, blijkt de koploper meer dan vijf en een halve ton te hebben ontvangen.”

Balkenendenorm

De salarisgroei is volgens Abvakabo FNV over de hele breedte te zien. In de nieuwste editie van de ‘ActiZ50’ verdienen alle vijftig vermelde zorgbestuurders meer dan de balkenendenorm, waar in het verleden sommige grootverdieners nog onder de balkenendenorm uitkwamen.

WNT

Van een matigende werking van de introductie van de Wet Normering Topinkomens (WNT) is vooralsnog niets te merken, meldt Abvakabo FNV. De WNT stelt een verplicht wettelijk maximum aan bestuurderssalarissen. De wet is pas sinds 1 januari van kracht en geldt alleen voor nieuwe contracten. Voor bestaande contracten geldt een overgangsregeling.

Afbouwregeling

In een commentaar verwijst branchevereniging ActiZ naar deze overgangsregeling. “Bij de WNT geldt een zogenaamde afbouwregeling: als bestuurders eerder afspraken hebben gemaakt over hun beloning die het maximum verscheidt, dan geldt dat bestuurders nog vier jaar de hogere beloning mogen ontvangen en vervolgens in drie jaar moeten afbouwen naar het maximum”, stelt ActiZ. “Bij de beloningscode geldt dat eerder gemaakte afspraken van toepassing kunnen blijven. Voor veel van de bestuurders uit de lijst van Abvakabo FNV is in ieder geval één van deze situaties van toepassing.

Top 3

De ‘ActiZ50’ wordt dit jaar aangevoerd door oud-Cordaan-bestuurder Karel Verwey, die inclusief ontslagvergoeding 560.000 euro ontving, terwijl hij al een nieuwe baan had en wel als bestuurder van de Brabantse thuiszorgorganisatie Thebe. De vakbond wijst er op dat Cordaan in Amsterdam afgelopen jaar honderden thuiszorgmedewerkers ontsloeg door bezuinigingen. Deze week werd een verpleeghuis onder toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geplaatst. De top 3 wordt gecompleteerd door voormalig Amsta-bestuurder Joep Aarts (430 duizend euro, waarvan ruim twee ton ontslagvergoeding) en bestuurderder Rien van der Kolk van Woon- en zorgcentra De Rijnhoven, die 420 duizend euro  verdienden, ondermeer door  215 duizend euro aan opgespaarde verlofuren te verzilveren.
De Tweede Kamer debatteert op 10 juni over de aangekondigde verdere bezuinigingen in de zorg.

  

11 Reacties

om een reactie achter te laten

Nico

7 juni 2013

Maar wacht eens, het gaat hier natuurlijk wel om toptalenten. Krijgen ze minder, emigreren ze morgen al.

Anoniem

7 juni 2013

@ Nico. Dan kunnen ze aansluiten bij al die Nederlandse toptalenten die vroeger - toen de salarissen veel lager lagen - ook leiding gingen geven in het buitenland. Oh wacht, toen gebeurde dat helemaal niet...

Schulte

7 juni 2013

@ Anoniem. Ha ha, Nico bedoelde dat cynisch. Het artikel maakt toch duidelijk dat de organisaties zowel financieel als kwalitatief slecht functioneren. Dit zijn geen toptalenten, die zijn gewoon graaiers. En waarom graaien ze? Omdat niemand hen tegenhoud. Wat zou jij doen?

J.K.

8 juni 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 09-06-2013 23:00.

Anoniem

9 juni 2013

Kan niet begrijpen wat deze extreme salaris uitwassen niet worden aangepakt.
Het is geen wonder dat de zorgkosten zo uit de hand lopen,
en ook de oplichterij met de medicijnen en ziekenhuis fraude.Het is allemaal een enorme zakkenvullerij.
De gewone man betaald de rekenig wel,HOERA!!!

Zijlstra

9 juni 2013

Volslagen geleuter, dat zgn. toptalenten heel veel moeten verdienen om voor de organisatie behouden te blijven. In mijn 40 jarige ervaring als hoofd personeelszaken ben ik tot de conclusie gekomen dat als er niet een zekere emotionele gebondenheid met de organisatie aanwezig is, het salaris zeker niet bijdraagt aan het goed functioneren van de manager. Veel van dat soort sterren, zijn genadeloos in de praktijk afgebrand.
Helemaal eens, met de gedachte dat die lieden, die een topsalaris willen, dat maar ergens anders moeten zoeken.

Anoniem

9 juni 2013

Het is een heel grote schande dat dit ondanks alle protesten/op-aanmerkingen/ beloften/toezeggingen van diverse politici nog steeds in stand gehouden kan worden.
Dit alles wordt mede veroorzaakt door het idiote DBC systeem dat zorgverleners /ziekenhuizen en GGZ instellingen ongelooflijk veel geld oplevert.
Het heeft alle schijn van gelegaliseerde diefstal van de gewone burger, die vaak onwetend bijdraagt aan deze misstanden in de sectoren zorg en welzijn!
Het wordt hoog tijd dat de beloften door politici eens omgezet worden in daden. Res non verba zogezegd! En als dat uitblijft dat het volk haar verantwoordelijkheid neemt!

Langers

9 juni 2013

De titel "Vakbond ziet topsalarissen verder stijgen" suggereert dat de vakbond het met afgrijnzen gadeslaat en er ook helemaal niks aan kan doen; lijkt mij dat een vakbond wel meer diplomatieke vingers in de pap heeft dan dat.

Anoniem

9 juni 2013

Niets geeft zo gemakkelijk uit als gemeenschapsgeld, het grote graaien gaat gewoon door! Wanneer staat er eindelijk eens iemand op die nu radicaal aan een einde maakt aan dit soort praktijken? Helaas, het is maar al te waar, de schijnheilige dames en heren politici hebben boter op hun hoofd! Allen weten van de hoed en de rand, maar er gebeurt niets! Waarom niet? Omdat men toch niet in het eigen vlees wil snijden, immers is er na afloop van de politieke carriere, naast de overigens exorbitante wachtgeldregeling, toch ook nog het perspectief van een dikbetaalde baan, bijvoorbeeld binnen de zorgsector, nodig!!! Vele, thans ex-politici gingen hen reeds voor, niet in de laatste plaats lieden van VVD en CDA-signatuur. Iedereen sluit maar al graag de ogen, na ons de zondvloed!!! De gemiddelde burger heeft er zo langzamerhand nu echt schoon genoeg van, dit land wordt zo rijp gemaakt voor de dictatuur!

Anoniem

10 juni 2013

Wanneer stopt het graaien?!?!?!
Het ziet er somber uit als onze beschaving verder afglijdt van de normen en waarden zoals deze ooit in Nederland werden gehanteerd. Hoe somber ziet het er uit wanneer landen waar het nog veel droeviger gesteld is met deze normen en waarden (denk o.a. aan corruptie en massale belastingontduiking) tot de EU worden toegelaten of reeds toegelaten zijn.
Kom op bestuurders! Meer dan de Balkenendenorm is niet nodig om in weelde en luxe te kunnen leven.
Kom op Politiek! Keiharde actie!

P

10 juni 2013

Die salarissen kunnen ze toch prima compenseren door 20 man op de werkvloer te ontslaan? Eh... Oh ja dat gebeurt ook al. Daar is de werkdruk toch al te hoog .....

Top