ACTUEEL

IGZ onderzoekt alle locaties NOVO

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet onderzoek naar alle locaties van zorginstelling NOVO, die tachtig vestigingen heeft in Groningen en Drenthe. Dat meldt de inspectie zaterdag

Aanleiding voor het onderzoek is een incident in één van de locaties, het behandelcentrum in Onnen. Een verstandelijk gehandicapte vrouw van 44 overleed daar vorig jaar, nadat ze door vier personeelsleden minutenlang tegen de grond was gedrukt.

Reconstructie

Het VPRO-radioprogramma Argos zendt zaterdag een reconstructie van dat incident uit. Daaruit blijkt ook dat de zaak door justitie is geseponeerd, omdat er geen sprake zou zijn geweest van disproportioneel geweld. Nabestaanden betwisten dat. Ze zeggen in Argos dat de vrouw bont en blauw was en dat haar neus en mond kapot waren.

Beperken vrijheden

Een rapport van de IGZ over het incident was vorige maand aanleiding voor NOVO om de locatie in Onnen te sluiten. In het rapport krijgt het behandelcentrum ervan langs. Het personeel bedoelt het goed, concludeert de inspectie, maar is te veel bezig met het beperken van de vrijheden van de bewoners en te weinig met hun ontwikkeling.

Toezicht

De IGZ wilde de locatie Onnen onder verscherpt toezicht stellen, maar door de sluiting van het behandelcentrum is dat afgewend. (bron: ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

8 juni 2013

als je een cliente zo buitensporig mishandeld dat ze gewoon vermoord word bedoel je het niet goed!ook hier weer liegende "zorgmedewerkers"die zichzelf schoon willen praten terwijl ze wel degelijk buitensporig gewelddadig zijn geweest,dit keer is een client gewoon vermoord!de nabestaanden zeggen toch dat ze bont en blauw was!ik ben zelf drie jaar geleden zwaar mishandeld door machtsmisbruikende,gewelddadige "zorgmedewerkers"bij ggz drenthe afdeling gesloten.ook ik was bont en blauw wat familie,vrienden en huisarts allemaal hebben gezien!en de desbetreffende "verpleegkundigen"maar liegen dat het gedrukt stond om.zichzelf schoon te praten!!drie jaar later ben ik er nog steeds van getraumatiseerd en ik heb er blijvende rugklachten met op mri zichtbare beschadigingen door opgelopen!en nu is er bij novo een cliente doodgedrukt!!!!er moet een einde komen aan machtsmisbruik,machtsvertoon en een vrijbrief geven aan "zorgmedewerkers" voor geweldadig machtsvertoon/misbruik in instellingen!!gaat deze moord ook de doofpot in????!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anoniem

8 juni 2013

Zou de IZG eindelijk eens meer worden dan een papieren tijger? Die vrouw is gewoon vermoord in juridische zin.
Goede bedoelingen gepaard met onkunde blijkt weer eens fataal.
Die client zal wel geen lieverdje zijn geweest maar is dit niet wat overdone?
De IZG komt nog wel altijd te laat. We hebben nog een lange weg te gaan voordat alle specialisten in loondienst zijn want dat is toch echt de kern van alle zorg-problematiek. Schippers moet haast maken en is veel te traag met het aanpakken van het kernprobleem, de financiele situatie. (Meer zorghanden zijn nodig dat blijkt maar weer!) Als vrouw heeft Schippers daar ook geen inzicht in, het blijkt telkens weer dat vrouwen zich laten verleiden tot de zakelijk verkeerde instelling. Laten we maar betalen om van het gezeur af te zijn. Dan zeg ik : 'NEEN"

Zelf ben ik geen VVD persoon maar ik ben het wel met Wiegel eens dat de privatisering gefaald heeft waar het betreft de mogelijkheden van ons specialisten door te groeien naar een aanvaardbaar inkomen zo rond 3 a 4 maal Balkenende. Het alternatief is iedereen in loondienst van de overheid die dan centraal de inkomens moet gaan vaststellen op basis van no cure no pay.
Hoeveel chirurgen of apothekers frauderen bovendien niet met de nota's? Het is een schande. Dit zijn de gevolgen, weer een client vermoord die niet had hoeven sterven als er voldoende personeel was geweest.

Top