ACTUEEL

Aantal patiënten met mazelen in biblebelt stijgt

Inmiddels is van zeker 67 mensen in de biblebelt bevestigd dat zij de mazelen hebben. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag laten weten.

Het daadwerkelijke aantal zieken ligt waarschijnlijk nog veel hoger, omdat lang niet alle patiënten naar de huisarts stappen. "En de piek is nog lang niet bereikt", aldus een woordvoerder. Dinsdag stond de teller van bevestigde gevallen nog op 30. Het gaat vooral om kinderen van 4 tot 12 jaar op reformatorische scholen in het Land van Heusden en Altena, de Bommelerwaard en de Alblasserwaard. Eén kind kan zeker tien anderen besmetten als zij niet zijn ingeënt.

Vaccinatie

Verreweg de meeste kinderen in Nederland zijn gevaccineerd tegen de mazelen, maar streng-gereformeerden zien daar vanwege hun geloof vaak vanaf. Wie ziek wordt, krijgt vaak last van koorts, verkoudheid, huiduitslag en rode ogen. Van 4 dagen voor tot 4 dagen na het begin van de huiduitslag kan iemand anderen aansteken.

Een vaccinatie is nooit 100 procent waterdicht, maar in de praktijk maakt dat weinig uit. "In Nederland is een hele grote kudde-immuniteit", stelt een woordvoerder. "Mocht een Nederlander het virus meenemen uit het buitenland, wat lijkt te zijn gebeurd, dan stopt het vaak bij hem of haar omdat mensen om in de omgeving wel gevaccineerd zijn. In de Biblebelt is het altijd de vraag of de ziekte uitdooft of, zoals nu, juist overslaat." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top