ACTUEEL

Bestuurder moet kwaliteit aantonen voor registratie

Bestuurder moet kwaliteit aantonen voor registratie

Onder het motto ‘Besturen is een vak’ is de vereniging van zorgbestuurders NVZD gestart met een accreditatiesysteem om de vakontwikkeling van bestuurders zichtbaar te maken. Als onderdeel hiervan komt er een register waar zorgbestuurders worden ingeschreven als zij hebben aangetoond dat ze doorlopend werken aan hun professionele vaardigheden.

Het doel van het accreditatiesysteem is het ontwikkelen en professionaliseren van zorgbestuurders. Dit gebeurt door de kwaliteit van de bestuurder zichtbaar te maken. De vakontwikkeling zal getoetst gaan worden in gesprek met auditoren. Pas als de deelnemers de onafhankelijke toetsing met goed gevolg hebben afgelegd kunnen ze worden ingeschreven in het kwaliteitsregister.

Legitimatie

Bij het accreditatietraject wordt de maatschappelijke rol van zorgorganisaties nadrukkelijk meegewogen. Bestuurders zullen hun werkzaamheden tegenover de samenleving moeten kunnen legitimeren, meer in het bijzonder de patiënt. Een cruciale vraag hierbij is of de betrokken organisatie kwaliteit van zorg levert en wat de rol van de bestuurder is bij het borgen en bevorderen van kwaliteit.

Doorontwikkelen

Het accreditatiesysteem wordt mede ondersteund door de vereniging van bestuurders in de curatieve zorg BCZN en de vereniging voor hoger management VHMZ. Het systeem staat nog in de steigers, maar de betrokken partijen kondigen aan direct na de zomer te zullen starten. De komende drie jaar wordt het systeem verder ontwikkeld. Een onafhankelijke accreditatiecommissie evalueert en stuurt bij.

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

15 juni 2013

Ik ben benieuwd welk opleidingsinstituut hier beter van wordt. Of bestuurders hier beter van worden is zeer de vraag. En voor dat al het geld in de zakken van een specifiek onderzoeksinstituut verdwijnt: zorg dat de cursussen door een aantal instituten kunnen worden aangeboden. Het liefst zoveel mogelijk.

Van der Gouwe

15 juni 2013

Kan ik nog aandelen in het CMDz kopen?

Wouter Albersen

17 juni 2013

Uitstekend idee en verdient een kans. Nu omzetten in een goed werkend systeem.

O. Lopes Cardozo

17 juni 2013

Zo wordt de gesloten kaste van bestuurders nog geslotener en is de kans dat er daadwerkelijk behoorlijk bestuur komt nog kleiner.

Anoniem

18 juni 2013

@lopes zei de man die als toezichthouder er een zooitje van maakte. Het is prima dat dit gebeurt en er is in dir systeem juist ruimte voor nieuwe instroom. Klasse dat de NVZD/BCZN dit hebben ontwikkeld.

Anoniem

18 juni 2013

Het feit dat bestuurders doorlopend werken aan het verbeteren van hun vaardigheden zou niet moeten worden vervat in een accreditatiesysteem. Het is de rol van de RvT om de ontwikkeling van het bestuur en daarmee de legitimatie richting de samenleving continue te monitoren. Het feit dat een bestuurder een accreditatie nodig heeft om legitimatie aan te onlenen is een gotspe. Accreditaties verworden veelal tot doel op zich en excuus om zich achter te verschuilen. Hoeveel organisaties zich geaccrediteerd door HKZ en worden vervolgens door IGZ onder verscherpt toezicht geplaatst. Accreditaties vormen vaak uitvloeisels van bureaucratische reflexen en geven schijnzekerheid.

Top