ACTUEEL

'Ouderenzorg is ontmoeting van zeven generaties'

Leiders en managers in de ouderenzorg moeten zorgen voor productieve relaties tussen straks vier generaties zorgprofessionals en drie generaties ouderen.

Dit zei Robbert Huijsman donderdag in de oratie Hoe slaagt de MOL, Management, Organisatie & Leiderschap voor toekomstige ouderenzorg die hij donderdagmiddag uitsprak. Met het uitspreken van deze rede aanvaardde hij de Leerstoel Management & Organisatie van ouderenzorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Kwaliteit van leven

De kernopgave voor leiders en managers in de ouderenzorg is voor hem het optimaliseren van kwaliteit van leven van ouderen. Dat kan via integrale arrangementen van wonen, zorg en welzijn. Hiertoe dienen ze multidisciplinaire teams effectief te faciliteren en coachen.  

Innovatieconvenant

Ook het onderzoek vergt volgens hem interdisciplinaire samenwerking. Huijsman noemt als voorbeeld het recente innovatieconvenant tussen de gemeente Rotterdam en Achmea. Die kunnen met het iBMG de samen­werking voor monitoring en evaluatie vormgeven. Hij roept de partijen op om te komen tot een academische werkplaats over management, organisatie en leiderschap in de ouderenzorg, samen met ‘leading professionals’ en bestuurders uit de praktijk.

Onderwijs

In het onderwijs ziet hij een grotere rol voor blended’ onderwijs waarin praktijk en onderwijs zich verbinden. Nieuwe generaties leren terwijl ze werken en niet meer voorafgaand aan de praktijk, aldus Huijsman.

 

In Skipr magazine 07/08 staat een essay van Robbert Huijsman over de zeven generaties die elkaar in de ouderenzorg tegenkomen.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

21 juni 2013

Oude wijn in nieuwe zakken. Nieuwe generaties leren terwijl ze werken en niet meer voorafgaand aan de praktijk. Wat nu heel innovatief 'blended onderwijs' wordt genoemd, waarin praktijk en onderwijs zich verbinden, klinkt als de A-inservice opleiding die ik (en velen) met mij in de jaren 80 heb gevolgd.

van der Hooft

21 juni 2013

Hoj Bram
Dit was de rede in Rotterdam
Groet
pap & mam

van der Hooft

21 juni 2013

Hoj Sammie
Dit was een van de presentaties in Rotterdam
Groetjes
pap & mam

Top