ACTUEEL

Wouter Bos bestuursvoorzitter VUmc

Wouter Bos bestuursvoorzitter VUmc

Wouter Bos, oud-minister van Financiën, is benoemd tot bestuursvoorzitter van het academisch ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Dat heeft het ziekenhuis vrijdag gemeld. Tegelijkertijd is Chris Polman benoemd tot lid raad van bestuur. Hij krijgt de portefeuille patiëntenzorg. Bos treedt op 19 augustus in zijn nieuwe functie, Polman op 1 juli 2013.

Nieuw bestuur

Bos en Polman vormen samen met Wim Stalman de nieuwe raad van bestuur van het VUmc. Vorig jaar augustus viel die raad uiteen toen twee leden opstapten. Stalman was het enige bestuurslid dat bleef zitten na het uitbreken van de crisis in het ziekenhuis. Het ziekenhuis was onder vuur komen te liggen door een ruzie tussen specialisten en door onjuiste informatieverstrekking daarover van het bestuur aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie stelde het VUmc vervolgens onder verscherpt toezicht. Ook werd een longarts op non-actief gesteld. Die stap van het ziekenhuis kreeg veel kritiek. De longarts had de ruzies en de veiligheid van patiënten aan de kaak gesteld.

Loopbaan Bos

Wouter Bos (49) start op 19 augustus met zijn nieuwe baan. Volgens hem is het nu tijd om “met alle collega's van VUmc weer de weg omhoog” in te slaan. “VUmc staat wetenschappelijk aan de top en herbergt een enorme hoeveelheid talent”, zegt hij in een toelichting op zijn nieuwe fulltime baan. Na zijn vertrek uit Den Haag ging de vroegere minister en oud-partijleider van de PvdA aan de slag bij accountants- en adviesbedrijf KPMG. Hij deed veel advieswerk in de gezondheidszorg. KPMG, waar Bos nu vertrekt, is volgens hem daarmee een ideale opmaat geweest naar zijn nieuwe rol als bestuursvoorzitter van VUmc. Bos studeerde politicologie en economie aan de Vrije Universiteit. “Ik vind het een mooie speling van het lot dat ik 25 jaar geleden, op mijn 25e, de deuren van de VU achter me dichttrok en er nu weer terugkeer.”

Voorzitter Cees Veerman van de raad van toezicht is blij met de benoemingen. “Voor de raad van toezicht heeft altijd voorop gestaan dat de nieuwe bestuurders de medewerkers van VUmc weer de trots op hun universitair medisch centrum kunnen teruggeven”, aldus Veerman.

Chris Polman

Chris Polman is sinds 1986 werkzaam bij VUmc. Hij is volgens de raad van toezicht "een eminent wetenschapper" op het gebied van multiple sclerose (MS) en een "bevlogen neuroloog" die in de loop der jaren veel bestuurlijke taken heeft verricht. In 1994 werd hij benoemd tot hoogleraar neurologie, waarna hij in 2011 hoofd van deze afdeling is geworden. Momenteel combineert hij dit met de functie directeur medische zaken. Daarnaast is Polman zeven jaar (2002-2009) voorzitter geweest van het Stafconvent (de medische en wetenschappelijke staf) en is hij directeur van het VUmc MS-centrum. In al deze functies heeft hij ervaring opgedaan met verschillende beleids- en bestuurlijke vraagstukken en was ook nauw betrokken bij kwaliteit en veiligheid in de patiëntenzorg. Polman wordt door de raad van toezicht van het VUmc beschouwd als een verbindend persoon die veel belang hecht aan een goede samenwerking tussen diverse disciplines in VUmc. (ANP / Skipr)

Overstap Bos

In onderstaand filmpje legt Bos uit waarom hij als politicus de overstap naar gezondheidszorg maakt.

 

 

11 Reacties

om een reactie achter te laten

Schulte

21 juni 2013

dat zal Marcel Levi niet leuk vinden. Hij zag zichzelf al aan het hoofd staan van AMC-VUmc combinatie. Met Wouter Bos als voorman van het VUmc zet ik mijn kaarten op Wouter Bos.

ANH Jansen

21 juni 2013

KPMG Plexus heeft al laten weten dat W Bos niet zal worden vervangen. Hij is onvervangbaar.

De rest van de 200 zorg consultants en accountants zullen het verlies moeten zien op te vangen.

Het ministerie hoeft nu in ieder geval niet meer 400.000 euro over te maken naar KPMG Plexus voor opdrachten ter waarde van salaris W Bos.

Laat nu maar JP de MP bestuursvoorzitter worden van het AMC.

Leuker kan de politiek het de maatschappij niet maken.

Lucien Engelen

21 juni 2013

in 2011 and 2012 organiseerden we als umcn het TEDxMaastricht event. In 2011 was Wouter Bos een vd sprekers http://t.co/NFSgksMsxD.
Ik wens hem en zijn collega's een veel succes. Met alle piëteit van dien, heeft "Nijmegen" laten zien dat soms een crisis ook tot iets goed kan leiden.

Anoniem

22 juni 2013

Gelukkig is het Levi niet geworden. Die kan geen eens orde op zaken stellen in zijn eigen toko. Wel tragisch dat mijn opleider aan Nyenrode University weer eens wordt gepasseerd. Onze geweldige Prof. Dr. Drs. Loek Winter. Wat een visie heeft die man. Maar hij ligt zover zijn tijd vooruit en het zorglandschap is nog lang niet toe aan zijn manier van ondernemen dat dat ook weer niet verwonderlijk is dat men kiest voor een niet-medicus.
Loek zegt altijd dat het vertrouwen in de zorg door hem zal worden hersteld. Leuk is dat men hem niet kan beschuldigen van ongepast gedrag want hij zegt zelf nog geen stuiver van zijn investeringen te hebben terug verdiend. Dat is Ondernemen, je belangeloos inzetten voor de publieke zaak. Zelfs Bos kan niet aan hem tippen en Levi al helemaal niet.

Peter Koopman

23 juni 2013

Een felicitatie dat dit ziekenhuis annex universiteit weer een voltallige Raad van Bestuur heeft. De Raad van Toezicht heeft tot deze personen met deze achtergrond besloten. Opvallend is het ontbreken van een persoon met een care-achtergrond. Blijkbaar is het bestuurlijk accent gelegd op cure en de wetenschappelijke ontwikkeling daarvan. Nederlandse verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en verplegingswetenschappers worden naar mijn mening beleidsmatig nog onvoldoende geprofileerd. Maar er zijn ook bestuurders die, ondanks hun gemis aan "native" weet van beleidsverpleegkunde, dit weten te compenseren door uit "hun" organisatie deze onmisbare kennis te "halen". Een uitdaging voor dit nieuwe bestuur!

ANH Jansen

23 juni 2013

Niet de cure is het probleem, maar de care. Zegt A Klink.

http://www.vuconnected.nl/programma/filosofie-op-de-zuidas-met-ab-klink

Consultant A Klink aan het woord: minder aanbod zal de vraag doen afnemen. Haalt in het gesprek vele onderzoekingen aan. Artsen, ziekenhuizen, e.d. maken zichzelf niet overbodig. Zorgen voor volume effecten die de architect van het zorgstelsel niet had voorzien. Oplossing van A Klink nu: minder aanbod.

Sluiting van het VUmc dan maar?

Wie A zegt zal ook B moeten doen.

Of maakt dan de consultant zichzelf overbodig?

Heeft een land met 17 miljoen inwoners werkelijk 8 peperdure universitaire ziekenhuizen nodig? Kan dat niet doelmatiger? En gaat W Bos daar voor zorgen?

Ex consultant W Bos heeft een ander pet op dat VUmc voorzitter W Bos.

En de ex-politicus W Bos is er ook nog. Vandaar dat VUmc heeft gekozen voor een ex politicus als bestuursvoorzitter; in Den Haag moet je wezen om het VUmc in leven te houden.

Sinel

23 juni 2013

Eindelijk iemand die vanuit zijn dienstbaar-zijn ideaal en met genoeg is genoeg deze functie op zich wil nemen. Vanuit die bevlogenheid is het ook veel helderder om de boodschap die je hebt over te brengen.

van de Lustgraaf R.H.

23 juni 2013

Wouter, gefeliciteerd met de benoeming tot voorzitter van de Raad van Bestuur.
Na een fusie, zit onze zoon zonder werk thuis. Opleiding Chemisch Technisch ingenieur en drs. Psychologie Arbeid en bewustzijn.Jammer, na 100 solicitaties dat hij nog geen baan heeft. Onze zoon is voorzitter van de PVDA in Bussum geweest. Thans voorzitter medezeggenschap scholen en voorzitter Muziekschool. Sport Hockey.
Wouter, dit is een uitstekende medewerker voor jou.
Zijn vader, René van de Lustgraaf, Dalkruid 19, 3892AP Zeewolde.

ANH Jansen

24 juni 2013

http://www.coincide.nl/wp-content/uploads/2012/06/ZorgreisMunchen2012.pdf

Lees dit verslag, bekijk de foto's en concludeer zelf.

Op pagina 18 staat een oude bekende.

Drs EB Mulder en W Bos hebben elkaar in Munchen uitgebreid gesproken en e.a. geregeld.

Zo gaat dat in Nederland. pagina 19.

Oude jongens, krentenbrood.

Maar voor lobby werk is 145.000 euro dik betaald.

"Als de Nederlandse gezondheidszorg de voorliggende uitdagingen het hoofd wil bieden en haar mondiale wetenschappelijke en innoverende toppositie wil behouden, moeten we ervoor zorgen dat investeren in wetenschappelijk onderzoek en innovatie niet langer wordt beschouwd als een kostenpost,
maar als een investering die zich dubbel en dwars terug-
verdiend.

Het Biggaronderzoek van het LUMC laat zien dat
investeringen in onderzoek aantoonbaar zinvol zijn voor de Nederlandse (kennis)economie."

Wie schreef dit? W Bos of zijn voorganger?

Hoek

24 juni 2013

Salaris advies? Balkenende norm?! Of toch boter op zijn hoofd....

Jaspers

24 juni 2013

Met zo'n politiek zwaargewicht moet het toch lukken de zo noodzakelijke, maar qua cultuur lastige, fusie met het AMC mogelijk te maken.

Top