ACTUEEL

Zorgdirecteur verdiende miljoenen aan fraude

Zorgdirecteur Peter H. , eigenaar van Zorghotel Jagtlust in het Noord-Hollandse ’s-Gravenland en voormalig eigenaar van thuiszorgbedrijf Gooizorg, heeft miljoenen verdiend aan fraude. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Zorgverzekeraar Agis stelt in het AD dat hij met Gooizorg alleen al in 2008 en 2009 voor ruim 1,7 miljoen euro gesjoemeld heeft met zorgdeclaraties. De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft vorige week voor een miljoen euro beslag gelegd op Peter H.'s twee-onder-een-kapwoning in Aalsmeer, zijn auto, bankrekeningen en andere bezittingen, meldt het AD.

Gooizorg

H. verkocht zijn thuiszorgbedrijf Gooizorg in november 2010 aan ondernemer Henk Reiling. In 2011 waarschuwt zorgverzekeraar Agis Reiling dat er iets niet klopt: onder nieuwe eigenaar krijgt Agis veel minder zorgdeclaraties ingediend dan voorheen. Uit onderzoek lijkt het erop dat Peter H. in 2008 en 2009 veel meer zorg heeft gedeclareerd dan geleverd. Hij zou ook uitgeschreven patiënten achter hun rug om weer hebben ingeschreven. Agis heeft het vermoeden dat 40 procent van de jaaromzet (ongeveer 2 miljoen euro) van de onderzochte jaren uit fraudedeclaraties bestaat.

Faillissement

Reiling heeft begin 2012 faillissement voor Gooizorg aangevraagd. Hij heeft net als de FIOD beslag laten leggen op bezittingen van H. Reiling eist de aankoopsom van Thuiszorg Gooizorg, zo’n 4 miljoen euro, terug.Curator mr S.K. Li, die het faillissement voor Gooizorg afhandelt, zegt in het AD dat het gesjoemel onopgemerkt gebleven is doordat de registratie en uitbetaling van zorguren over het CAK en het zorgkantoor zijn verdeeld. “De linkerhand wist niet wat de rechter deed. Het was één grote puinzooi.”

Peter H. was sinds 2005 ondanks zijn relatief kleine thuiszorgbedrijf een van de best betaalde zorgdirecteuren van Nederland. Hij verdiende in 2005 zo’n 220.000 euro dat in de jaren erna opliep tot 266.000 euro. Zijn vrouw Annemarie H. stond de afgelopen jaren als bestuurder van Gooizorg op de loonlijst voor 110.000 euro.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

de Ridder

2 juli 2013

Verbaast me niets, heb de afgelopen jaren meer van dit soort kleine thuiszorgbedrijven bekeken en vastgesteld dat de echte goudzoekers hier ondernemen volgens het aloude W=O-K credo. Waar de O gemaximeerd wordt door de indicaties zo maximaal mogelijk te declareren (inclusief reiskosten van de zorgverleners) en de K vooral opgevoerd wordt wanneer het de eigen zakken betreft. Dit betekent schimmige BV's die declareren of familieleden die (IT) diensten leveren. Zogenaamd staat de directeur dan voor een acceptabel bedrag op de loonlijst om geen slapende honden wakker te maken. Zijn winst lijkt laag maar is via allerlei achterdeurtjes maximaal ! Het wordt tijd dat het zogenaamde ondernemen in de zorg gereguleerd wordt.

Top