ACTUEEL

Amsterdam wil hiv-healings stoppen

De Amsterdamse wethouder Freek Ossel gaat in september om de tafel met religieuze leiders in Amsterdam-Zuidoost. Zij bespreken dan de zogeheten hiv-healings in migrantenkerken. Een gemeentewoordvoerder heeft dit in het Parool bevestigd.

Verwijzen naar reguliere gezondheidszorg

De kerkgemeenschappen beweren dat de healings mensen met hiv kunnen genezen. Ossel vreest dat deze personen daardoor wegblijven van de gewone gezondheidszorg. Hij wil de religieuze leiders aansporen te stoppen met de bijeenkomsten en hiv-patiënten door te sturen naar een reguliere dokter.

Inspectie doet onderzoek

Op verzoek van Amsterdam onderzoekt de Inspectie voor de Gezondheidszorg momenteel de healings. Het onderzoek moet vooral uitwijzen of mensen die aan de bijeenkomsten meedoen, zich inderdaad niet melden bij de normale gezondheidszorg.

Populariteit onder allochtonen

De hiv-healings zijn volgens de gemeente vooral populair bij de Antilliaanse, Afrikaanse en Surinaamse gemeenschap, waar hiv vaak nog een taboe is. Het gesprek met de religieuze leiders vindt plaats op 17 september. Ook het stadsdeel Zuidoost en homobelangenorganisatie COC zullen aanwezig zijn. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top