ACTUEEL

Experts vrezen opkomst malariamug

Muggenexperts en infectieziektedeskundigen maken zich zorgen over de opkomst van de loodgrijze malariamug in Nederland. Dit meldt het NRC Handelsbald.

In NRC vertelt muggenexpert Piet Verdonschot van onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen dat er dit jaar al drie lokale uitbraken zijn geweest van de agressieve steekmug. Het betreft gebieden in Twente, Noord-Limburg en Brabant.

Gierkelders

Boosdoeners zij vooral oude gierkelders op boerderijen en in onbruik geraakte rioolbuizen. “Als er een beetje regen- of grondwater inloopt en zich vermengt met de resten gier of fecaliën, vormt dat een ideale broedplaats voor die beestjes", aldus Verdonschot in NRC.

Infectie

De opkomst van de loodgrijze malariamug is zorgelijk, want hij kan de tropische malariaparasiet Plasmodium falciparum overbrengen. Verdonschot: "Uit Engeland is al een geval bekend waarbij deze mug vanuit een ziekenhuis de infectie van een malariapatiënt overbracht naar iemand anders." Verdonschot pleit er daarom voor om de oude gierkelders vol met zand te storten. Vooralsnog zijn te weinig boeren zich bewust van het gevaar, aldus Verdonschot. Ook bestaat er geen regelgeving die voorschrijft wat er moet gebeuren met de gierkelders.

Tijgermug

De afgelopen weken is er ook ophef geweest over de tijgermug, die eveneens drager kan zijn van tropische parasieten, met name de bacterie die knokkelkoorts veroorzaakt.  

3 Reacties

om een reactie achter te laten

pijl

2 augustus 2013

Niet alleen gierkelders en riolen, maar vooral alle plas/dras natuur, stilstaand water en poeltjes zijn broedplaatsen voor muggen en andere parasitaire organismen. Bij het uitvoeren van de zg. natuurontwikkelingsprojecten, vlak bij woonwijken soms, is en wordt met deze ziekteverwekkers geen rekening gehouden.
Dit geldt ook voor de toename van de ziekte van lyme door besmette teken, die in slecht of niet onderhouden bossen en struwelen explosief toenemen.
Alles is te wijten aan klimaatverandering, nooit aan ondoordachte plannen of slecht beheer.

Anoniem

2 augustus 2013

ik kan het wel begrijpen dat men zich zorgen maakt,over de malaria mug,en de tijger mug,zoals ik leeskomt het door klimaat verandering,zou kunnen,maar is dat probleem niet al tien tallen jaren van gesprek,men had vooruit kunnen zien,wat eventueel de gevolgen kunnen zijn!klimaat verandering is al miljoenen jaren aan de gang.
als het maar ver van mn bed is,maar owee als het dichter bij komt,dan zoeken ze een zondebok,daarom vind ik Nederlanders bang volkje,en dat zal wel zo blijven rb

Anoniem

5 augustus 2013

Yess! Zo blijkt het leuk in de infectieziekenbestrijdingswereld ;-) mooi vak. Emerging and re-emerging.....

Top